Nieuws

Trump beschuldigt Amerikaanse generaal van hoogverraad, als hij inderdaad in het geheim China heeft gebeld

Donald Trump gelooft niet dat de commandant der strijdkrachten tijdens zijn presidentschap zijn Chinese ambtgenoot heeft gebeld om hem gerust te stellen dat de VS China niet zullen aanvallen. Maar als het wel klopt moet hij worden berecht voor landverraad, vindt hij.

De voormalige president Trump gelooft er niks van dat 'stommerik' generaal Milley China telefonisch heeft laten weten dat de VS het land niet zou aanvallen.
 Beeld Reuters
De voormalige president Trump gelooft er niks van dat 'stommerik' generaal Milley China telefonisch heeft laten weten dat de VS het land niet zou aanvallen.Beeld Reuters

In hun nieuwe boek Peril onthullen de Amerikaanse journalisten Bos Woodward en Robert Costa dat Mark Milley, de commandant der Amerikaanse strijdkrachten, buiten medeweten van Trump contact heeft gehad met China. De journalisten schrijven dat generaal Milley maar liefst twee maal in het geheim met zijn Chinese ambtgenoot heeft gebeld, onder meer om hem ervan te verzekeren dat de Verenigde Staten niet van plan waren China aan te vallen. Het Amerikaanse ministerie van Defensie en het Witte Huis hebben nog niet gereageerd op dit bericht.

‘Nepnieuws’ noemt oud-president Tump de onthulling. In een verklaring, waarin hij Milley een ‘stommerik’ noemt, zegt Trump dat hij nooit van plan is geweest China aan te vallen. Maar als het nieuws toch wél klopt, liet hij weten, moet Milley worden berecht voor ‘landverraad’.

Meer Republikeinen hebben boos gereageerd. De Republikeinse senator Marco Rubio riep president Joe Biden in een brief op om de generaal te ontslaan. ‘Ik hoef jullie niet uit te leggen hoe gevaarlijk het is als hoge militaire officieren geheime informatie lekken’, schreef hij. ‘U moet generaal Milley onmiddellijk ontslaan. De nationale veiligheid en het leiderschap van Amerika in de wereld staan op het spel.’

Krijgszuchtige retoriek

Peril verschijnt op 21 september, maar een aantal Amerikaanse media hebben het boek, dat verhaalt over het Witte Huis onder Trump en Biden, al ingezien. De twee gerenommeerde journalisten, onder wie journalist Bob Woodward – bekend van de onthulling van het het Watergateschandaal –, beschrijven hoe Mark Milley inlichtingen krijgt waaruit blijkt dat China gelooft dat de VS een aanval voorbereiden. De toenmalige president Trump uitte krijgszuchtige retoriek, er vonden Amerikaanse legeroefeningen plaats en dat baarde de Chinezen zorgen.

Milley maakte zich al langere tijd zorgen over de groeiende militaire macht van China, en vreesde dat die angst zou leiden tot escalatie. Daarom belde hij de Chinese generaal Li Zuocheng: de eerste keer vier dagen vóór de afgelopen presidentsverkiezingen, de volgende keer twee dagen na de bestorming van het Capitool in januari dit jaar. Het land is stabiel, zou Milley de Chinese generaal Li Zuocheng hebben verzekerd. Als er iets van een aanval zou plaatsvinden zou hij de Chinezen vooraf waarschuwen.

Geen bevoegdheid

Als de beweringen van de journalisten kloppen, dan is deze onthulling schadelijk voor de relatie tussen de president en de commandant der strijdkrachten, schrijft Carrie A. Lee, docent aan het United States Army War College, donderdag in de Washington Post. ‘Als Trump een preventieve aanval had willen lanceren, conventioneel of nucleair, dan had Milley de aanval kunnen afraden, maar had hij niet de wettelijke bevoegdheid om hem te stoppen.’ Hij had zijn ambtgenoot in China dus ook geen beloftes kunnen doen, schrijft ze.

Oud-kolonel Alexander Vindman, die een belangrijke getuige was in het impeachmentproces tegen Donald Trump, vindt dat Mark Milley moet opstappen als het klopt wat er in het boek staat. ‘Het is een extreem gevaarlijk precedent’, schreef hij dinsdag op Twitter, ‘daar kun je niet zomaar voor weglopen.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden