Trump beschouwt van #MeToo beschuldigde mannen als slachtoffers

Opnieuw heeft een medewerker van de Amerikaanse president Donald Trump ontslag genomen nadat hij door een ex-vrouw was beschuldigd van huiselijk geweld. Trump neemt het op voor de mannen. 'Levens worden verwoest op basis van een simpele beschuldiging', twitterde hij zaterdag.

Michael Persson
De Womens March on Washington in januari 2017. Beeld afp
De Womens March on Washington in januari 2017.Beeld afp

Het vertrek van David Sorensen, lid van het team van speechschrijvers in het Witte Huis, volgt op dat van secretaris Rob Porter eerder deze week. Beide mannen worden door hun ex-vrouwen beschuldigd van zware mishandeling. Beide mannen ontkennen.

Trump vestigde vrijdag en zaterdag vooral op die ontkenningen de aandacht. '[Porter] zegt dat hij onschuldig is en ik vind dat jullie dat moeten onthouden', zei hij vrijdag tegen journalisten. En zaterdag: 'Sommige beschuldigingen zijn waar en andere zijn niet waar. Sommigen zijn oud en sommige zijn nieuw. Er is geen eerherstel mogelijk voor iemand die valselijk wordt beschuldigd. Bestaat er niet meer zoiets als een eerlijk proces?' Aan de vrouwen maakte Trump geen woord vuil.

Duidelijke aanwijzingen

Dat Trump de beschuldigde mannen als slachtoffers beschouwt, duidt erop dat de #MeToo-beweging aan het Witte Huis voorbij lijkt te gaan. Sinds de openbaring van misbruik door Harvey Weinstein krijgen vrouwen vaker het voordeel van de twijfel, zeker als er door een overdaad aan aanwijzingen weinig reden tot twijfel is. In het Witte Huis gelden de oude mores: de mannen worden geloofd.

In het geval van Porter zijn er duidelijke aanwijzingen dat hij zijn vrouwen mishandelde. Zijn eerste ex-vrouw liet foto's zien van een blauw oog, opgelopen tijdens een vakantie in Florence. Volgens Porter was dat het gevolg van een gevallen vaasje. Zijn tweede ex-vrouw vroeg om een gebiedsverbod voor haar (toen nog) echtgenoot, na aanhoudende dreigementen. Tegen haar zou Porter één keer gewelddadig zijn geweest, door haar aan haar nek uit de douche te sleuren. In 2016 vroeg de toenmalige vriendin van Porter de twee ex-echtgenotes om advies, toen zij van Porter af zei te willen vanwege zijn scheldpartijen en geweld. Momenteel heeft Porter een relatie met Trump-vertrouwelinge Hope Hicks.

Rob Porter. Beeld afp
Rob Porter.Beeld afp

Voor de FBI waren de ervaringen van de ex-vrouwen aanleiding Porter een 'security clearance' te onthouden, het goedkeuringsstempel waardoor hij definitief toegang zou hebben gekregen tot geheime documenten. Trump gaf hem wel een soort tijdelijke ontheffing. Hoge functionarissen, onder wie stafchef John Kelly, waren door dat FBI-onderzoek al maanden op de hoogte van Porters huiselijke verleden.

Brandende sigaret

In het geval van Sorensen zijn er geen harde bewijzen. Zijn (tweede) ex-vrouw vertelde tegen The Washington Post dat hij tijdens hun huwelijk met zijn auto over haar voet was gereden, een brandende sigaret op haar hand had uitgedrukt, en haar tijdens een boottocht op de open zee aan haar haren had getrokken. Ze zou voor haar leven hebben gevreesd. De incidenten werden bevestigd door vrienden van de vrouw.

Sorensen zelf zegt dat hij degene was die werd mishandeld (de ex-vrouw erkent dat ze hem wel eens met de vlakke hand in zijn gezicht sloeg). Een andere ex-vrouw getuigde in het voordeel van Sorensen: zij zei dat ze nooit fysiek last van hem had gehad.

Met name Porter werd afgelopen week aanvankelijk verdedigd door het Witte Huis. Stafchef Kelly noemde hem dinsdag 'een man van ware integriteit en eer (...), een vriend, een vertrouweling en betrouwbare professional'. Nadat de foto's van het blauwe oog naar buiten waren gekomen bleef het Witte Huis achter hem staan. Pas woensdagavond zei Kelly, die al maanden wist dat er iets speelde, dat hij 'geschokt was door de nieuwe beschuldigingen'. Trump-adviseur Kellyanne Conway gelooft de vrouwen wel. Zij zei bij CNN: 'Als je alles naast elkaar zet heeft Porter het juiste gedaan door ontslag te nemen.'

Trumps vraag - hebben mensen geen recht meer op een eerlijk proces? - is een goede vraag, maar eentje die hij nooit aan zichzelf stelt. Trump is zelf altijd snel met beschuldigingen: hij riep dat Hillary Clinton naar de gevangenis moest, hij vond dat Barack Obama geen president kon zijn omdat hij in Afrika geboren was, en hij vond dat vijf onterecht van verkrachting veroordeelde zwarte Amerikanen nog schuldig waren nadat ze waren vrijgelaten.

Onschuld

Alleen wanneer ze aan zijn kant staan, zijn mensen onschuldig totdat het tegendeel bewezen is. Dus verdedigde Trump de onschuld van Corey Lewandowski, de campagnemanager die een vrouwelijke journaliste bij haar arm had gepakt ('Hoe weet je dat die blauwe plekken daar niet al zaten?'), de onschuld van Roy Moore, de senaatskandidaat in Alabama die tienermeisjes zou hebben misbruikt ('Hij ontkent het totaal'), de onschuld van Fox News-baas Roger Ailes ('Hij hielp die vrouwen') en van Fox News-presentator Bill O'Reilly ('Ik denk niet dat Bill dat gedaan heeft').

Trump zelf wordt door achttien vrouwen beschuldigd van (seksueel) ongepast gedrag. Trumps toenmalige vrouw Ivana werd in 1989 door hem verkracht en mishandeld, zo zei ze in 1993 onder ede tegen de politie. Later zei ze dat die verkrachting 'niet in de letterlijke of criminele zin' moest worden opgevat.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden