Trump bereid om sancties tegen Rusland op te heffen

Aankomend president Trump is bereid de meest recente sancties tegen Rusland, ingesteld door Obama vanwege Russische bemoeienis met de Amerikaanse verkiezingen, alweer op te heffen. Voorwaarde is dat de Russische president Poetin helpt bij onder meer bestrijding van jihadistisch terrorisme: 'Als Rusland ons echt helpt, waarom zouden we dan sancties hebben, als iemand echt hele goede dingen doet?', zo stelt Trump in een interview met The Wall Street Journal.

Donald Trump gisteren in de Trump Tower in New York.Beeld photo_news

Vlak voor de jaarwisseling trof Obama harde sancties tegen Rusland na informatie van de inlichtingendiensten over Russische inspanningen om niet Clinton, maar Trump tot de volgende president verkozen te verkrijgen. Onder meer wees Obama een groep van 35 diplomaten het land uit en sloot hij twee onderkomens van de Russische staat in de VS. Trump gaf kort daarvoor al aan weinig voor dit soort sancties te voelen: 'Ik denk dat we door moeten gaan met onze levens'.

Rapport-Trump

In het Wall Street Journal-interview stelt hij het einde van deze laatste sanctieronde in het vooruitzicht, waarbij hij overigens in het midden laat of de uitgewezen diplomaten dan weer zouden kunnen terugkeren. Dat Trump toenadering tot Rusland wil is al langer bekend - hij pleitte daar al geruime tijd voor in zijn campagne. Zijn uitlatingen over Rusland zijn deze week in een ander daglicht komen te staan, na onbewezen beschuldigingen over Russisch bezit van belastend materiaal over Trump. Die staan in een geheim rapport, opgesteld door een Britse oud-geheim agent, waarvan de inhoud onlangs door de Amerikaanse inlichtingendiensten aan de presidenten Obama en Trump werd gemeld.

Het uitlekken van die melding zorgde deze week voor veel ophef - zowel Trump als Poetin spraken van nepnieuws. Vrijwel gelijktijdig gaf Trumps nieuwe minister van Defensie, oud-generaal James Mattis, in zijn hoorzitting tegenover het Congres in niet mis te verstane bewoordingen aan dat hij het Rusland van Poetin als de grootste bedreiging voor de Navo ziet sinds de Tweede Wereldoorlog.

Ontmoeting met Poetin

Dat alles weerhoudt Trump er niet van om in zijn interview van vrijdag met The Wall Street Journal aan te geven dat hij snelle toenadering tot Poetin zoekt. Al kort na zijn aantreden wil hij een eerste ontmoeting met de Rus. Eveneens op vrijdag gaf de inlichtingencommissie van de Amerikaanse Senaat aan dat het een diepgaand onderzoek gaat instellen naar de Russische bemoeienis met de verkiezingen. Republikeinse en Democratische senatoren zeiden bereid te zijn alles na te willen pluizen, 'waar het onderzoek ons ook brengt'.

Tijdens dat onderzoek zullen leden van Trumps transitieteam worden verhoord over hun mogelijke contacten met Russen. Mocht daarvan sprake zijn geweest tijdens de campagne dan zou dat Trump in grote politieke problemen kunnen brengen. De inlichtingencommissie kan getuigen dwingen te verschijnen. Vermoedelijk zal het onderzoek grotendeels achter gesloten deuren plaatsvinden, al gaven de senatoren aan hun werk zoveel mogelijk in de openbaarheid te willen doen.

De Russische president Vladimir Poetin.Beeld ap
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden