Trump benoemt geprezen generaal tot veiligheidsadviseur

De Amerikaanse president Trump heeft luitenant-generaal Herbert Raymond McMaster (54) maandag benoemd tot zijn veiligheidsadviseur. De gerespecteerde militair volgt Michael Flynn op. Flynn moest vorige week opstappen nadat bekend was geworden dat hij in het geheim met de Russische ambassadeur in Washington over de Amerikaanse economische sancties had gesproken.

Redactie
Generaal McMaster en president Trump maandag in Florida. Beeld Reuters
Generaal McMaster en president Trump maandag in Florida.Beeld Reuters

Trump maakte het nieuws bekend in Mar-a-Lago, zijn privéresort in Palm ­Beach, Florida, waar hij de afgelopen dagen kandidaten heeft geïnterviewd voor de belangrijkste post in het Amerikaanse veiligheidsbeleid.

'Hij is een man met een enorm talent en een enorme ervaring', zo stelde Trump McMaster voor. Voor de invulling van deze post is geen goedkeuring van de senaat nodig. McMaster is een gewaardeerde militair in het Amerikaanse leger, een groot tacticus en strateeg, die bepalend was in de Golfoorlog. Hij wordt gezien als een intellectuele en ook kritische man. Hij schreef volgens Foreign Policy 'het beste boek ooit' over het Amerikaanse optreden tijdens de Vietnamoorlog. Ook bekritiseerde hij president George W. Bush over de manier waarop zijn regering de Irakoorlog begon.

In Amerikaanse media wordt daarom verrast gereageerd op de benoeming van de kritische McMaster. Trump verzamelt immers tot nog toe vooral gelijkgestemden om zich heen. McMaster zelf reageerde verheugd op zijn benoeming. 'Ik zal er alles aan doen om de belangen van het Amerikaanse volk te behartigen en te verdedigen', zo zei hij.

Zwaargewichten

McMaster past in het rijtje militaire zwaargewichten dat Trump het Witte Huis probeert binnen te loodsen om het nieuwe Amerikaanse veiligheidsbeleid vorm te geven. Ook de opgestapte Flynn en de gepensioneerde admiraal Robert Harward (die de positie van veiligheidsadviseur afgelopen week - officieel - om persoonlijke redenen weigerde) zijn gelauwerde militairen.

Volgens The New York Times zal McMaster er een enorme kluif aan hebben om de Nationale Veiligheidsraad weer op de rails te krijgen. In de raad zitten veel beroepskrachten die sinds het aantreden van Trump niet meer weten waar ze aan toe zijn. Ook is het onduidelijk hoe McMaster zal moeten omgaan met de positie van Trumps rechterhand Steve Bannon als speciaal adviseur in de veiligheidsraad.

McMaster zit sinds 1984 bij het leger en heeft een lange reeks functies vervuld. Hij nam deel aan de Golfoorlog, commandeerde eenheden in Irak en Afghanistan en had een rol in de War on Terror, zoals president Bush de militaire campagne na 9/11 tegen het internationale terrorisme in 2001 betitelde.

Invloedrijk

Daarnaast werkte McMaster als hoogleraar militaire geschiedenis. Hij studeerde en werkte op de bekende ­militaire academie West Point, studeerde af aan de University of North Carolina en werkte later aan de Stanford University. In 2014 schopte McMaster het tot de lijst van honderd meest invloedrijke mannen van Time Magazine.

Trump wil de 72-jarige Keith Kellogg, die Flynns taak als veiligheidsadviseur de afgelopen dagen waarnam, chef-staf van de nationale veiligheidsraad maken. De combinatie McMaster en Kellogg is volgens de president 'iets heel, heel bijzonders', zo liet hij weten vanaf zijn vakantieverblijf in Florida.

Voor John Bolton, de voormalige VN-ambassadeur die ook op het nominatielijstje stond, wordt een andere positie gezocht, zo heeft de regering-Trump laten weten. 'Ik heb enorm respect voor de mensen die ik dit weekeinde heb ontmoet', zo refereerde Trump aan Bolton. De gepensioneerde generaal en CIA-chef David Petraeus was al eerder afgevallen.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden