Trump benoemt dealtjesmaker als stafchef en provocateur als adviseur

De nieuw verkozen Amerikaanse president Donald Trump heeft Reince Priebus (44) aangewezen als zijn stafchef in het Witte Huis. Priebus staat bekend als een man van de compromissen. Een heel ander figuur dan de conservatieve provocateur Steve Bannon (62), die door Trump is benoemd als zijn belangrijkste strategische medewerker en adviseur.

Reince Priebus (links) en Steve Bannon. Beeld afp
Reince Priebus (links) en Steve Bannon.Beeld afp

De benoeming van Priebus is een tactische zet. Hij is een goede vriend van Paul Ryan, de nieuwe voorzitter van het Huis van Afgevaardigden. Ryan lag de afgelopen campagne meermaals in de clinch met Trump.

Als stafchef is Priebus de hoogste medewerker van de president in het Witte Huis. Hij stuurt het team van de president aan, beheert de agenda en bepaalt wie de president ontmoet. Priebus is sinds 2011 voorzitter van het Republikeinse Nationale Comité (RNC) dat nationaal de leiding heeft over Trumps Republikeinse partij. Hij zal in hoge mate de toon bepalen van de nieuwe regering.

Steve Bannon wordt Trumps belangrijkste strategische medewerker en adviseur. Bannon is een zakenman en een van de leiders van de verkiezingscampagne van Trump. Hij is topman van de conservatieve nieuwssite Breitbart. De site heeft president Obama beschuldigd van 'het importeren van meer haatvolle moslims', noemde de conservatieve commentator Bill Kristol 'een afvallige jood' en adviseerde vrouwelijke slachtoffers van online pesterijen 'om gewoon uit te loggen'.

Net als Trump is Bannon een exponent van de populistische rebellie tegen de bestaande orde. Zijn achterban, zo schrijft The New York Times, zal mogelijk boos zijn met de verkiezing van Priebus als stafchef, een functie waarvoor ook Bannons naam klonk. Volgens de krant staat Priebus bij hen bekend als een 'dealtjesmaker die staat te popelen om de president in de richting van een compromis te duwen als het gaat om kwesties als belastingen, immigratie, handel, gezondheidszorg en milieu.'

Reince Priebus en Donald Trump Beeld anp
Reince Priebus en Donald TrumpBeeld anp

De benoeming van medewerkers die lijnrecht tegenover elkaar staan, doet denken aan de manier waarop Trump leiding geeft aan zijn bedrijven, schrijft The New York Times verder. 'Hij creëert rivaliserende machtsstructuren en moedigt die vervolgens aan om de strijd met elkaar aan te gaan.'

Het transitieteam van Trump liet zondag in een verklaring weten dat de twee mannen 'als gelijke partners zullen optrekken om een nieuwe regering op te zetten.' Bannon zal direct met Trump communiceren en dus niet via Priebus.

Steve Bannon. Beeld photo_news
Steve Bannon.Beeld photo_news

Eerste interview als president

Trump heeft zondag zijn eerste interview als gekozen president gegeven. In het programma 60 Minutes sprak hij onder meer over zijn verkiezingsbelofte om immigranten zonder papieren het land uit te zetten. Het gaat om twee tot drie miljoen mensen, aldus Trump.

'Wat we gaan doen, is de mensen die crimineel zijn of een crimineel verleden hebben, de bendeleden en de drugshandelaren, het land uitzetten of achter slot en grendel plaatsen. Ze gaan eruit. Ze zijn hier illegaal', aldus de aankomende Republikeinse president.

Op de vraag of hij daadwerkelijk een muur aan de grens met Mexico laat optrekken, ook een speerpunt uit zijn verkiezingscampagne, antwoordde Trump: yes. Mexico heeft laten weten dat het niet zal meebetalen aan de bouw van een muur. Dat maakt Trump niet uit.

Sinds afgelopen dinsdag wordt in de media melding gemaakt van een stijging in het aantal haatmisdrijven jegens immigranten en homoseksuelen. Trump zegt hier niet van op de hoogte te zijn geweest, maar richtte zich tijdens het interview direct tot daders en vroeg hen om hier direct mee op te houden.

Trump liet ook weten dat hij kan leven met de beslissing van het Hooggerechtshof van vorig jaar dat het homohuwelijk in de VS is toegestaan. Over abortus zei Trump dat hij 'pro-life' is.

Dat wil zeggen: anti-abortus. De nieuwe rechter die hij zal benoemen in het Hooggerechtshof, een vacature die nog altijd niet is vervuld, zal volgens Trump zeker pro-life zijn.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden