Trump belooft behoud van 'uitstekende' handelsrelatie met Canada

De Amerikaanse president Donald Trump heeft de Canadese premier Justin Trudeau verzekerd dat Canada niets te vrezen heeft, ook al wil zijn regering Nafta, het vrijhandelsverdrag met Mexico en Canada, openbreken en opnieuw onderhandelen over de voorwaarden. Op een persconferentie met Trudeau zei Trump maandag dat de Verenigde Staten een 'uitstekende' handelsrelatie met Canada hebben, 'heel anders dan het geval is aan de zuidelijke grens'.

Bert Lanting
Donald Trump en Justin Trudeau tijdens de persconferentie. Beeld afp
Donald Trump en Justin Trudeau tijdens de persconferentie.Beeld afp

Trumps belofte dat er hooguit een beetje zal worden veranderd aan de afspraken met Canada, moet de Canadese premier als muziek in de oren hebben geklonken. Canada is economisch sterk afhankelijk van de grote zuiderbuur: driekwart van de Canadese export gaat naar de Verenigde Staten, terwijl slechts eenvijfde van de Amerikaanse export naar Canada gaat.

Trump heeft herhaaldelijk laten weten dat hij opnieuw wil onderhandelen over het vrijhandelsakkoord, dat volgens hem talloze Amerikanen hun baan heeft gekost. Daarbij gaat het vooral om de handel met Mexico die volgens Trump volstrekt uit balans is geraakt, maar Canada is bang dat het ook het slachtoffer zal worden van de protectionistische koers van Trump.

Voor Trudeau was het op eieren lopen in Washington. Niet alleen is hij in allerlei opzichten de absolute tegenpool van Trump, bij zijn achterban is Trump de belichaming van alles waar zij een afkeer van hebben. Canadezen hebben er altijd al een hekel aan als het kleine broertje te worden behandeld door de Amerikanen, maar dat geldt zeker als het om Trump gaat.

Volgens een opiniepeiling vindt ruim 80 procent van de Canadezen Trump 'oneerlijk' en vindt liefst 63 procent dat het woord 'intelligent' niet van toepassing is op de nieuwe Amerikaanse president.

Canada's nieuwe minister van Buitenlandse Zaken Chrystia Freeland, die half van Oekraïense afkomst is en jarenlang correspondente was in Moskou, moet bovendien niets hebben van de Poetin-bewonderaars die hun intrek hebben genomen in het Witte Huis. Maar bij dit eerste bezoek van Trudeau aan Trump ging het er vooral om de nieuwe Amerikaanse president te vriend te houden, ondanks alle meningsverschillen.

Vooral als het gaat om immigratie staan Trump en Trudeau mijlenver uit elkaar. Canada verwelkomde onder Trudeau al ruim veertigduizend vluchtelingen uit Syrië, terwijl Trump meteen een volledige stop afkondigde op de komst van vluchtelingen uit dat land, met uitzondering van christenen.

Nadat Trump het omstreden inreisverbod voor mensen uit zeven islamitische landen afkondigde, liet Trudeau weten dat mensen die voor oorlog, terreur en vervolging vluchten welkom blijven in Canada. Maar op de persconferentie met Trump hield de Canadese premier zich zorgvuldig op de vlakte. Gevraagd naar zijn mening over het inreisverbod, zei Trudeau dat hij niet naar de VS was gekomen om de Amerikaanse regering de les te lezen.

Trump verdedigde de aanpak van zijn regering, ook al is het inreisverbod op last van de rechter voorlopig opgeschort. 'We kunnen niet toelaten dat slechte mensen de VS binnenkomen. Dat zal onder mijn regering niet gebeuren.' Trump verdedigde ook de raids van de immigratiedienst waarbij honderden illegalen werden opgepakt en het land uit werden gezet. 'We pakken mensen op die misdadigers zijn. Ik heb in het begin al gezegd dat we de slechteriken, de echte slechteriken, eruit zullen zetten.'

Om de aandacht een beetje af te leiden van dergelijke controversiële zaken stond er een onderwerp op de agenda waarmee beide leiders goede sier kunnen maken: de oprichting van een werkgroep die zich moet inzetten voor het verbeteren van de positie van vrouwen in het bedrijfsleven. Dat is een onderwerp dat Trudeau als zelfverklaard feminist na aan het hart ligt, maar het zal ook Trump met zijn vrouwonvriendelijke imago geen kwaad doen. Zijn dochter Ivanka speelde een hoofdrol in dit onderdeel van het bezoek.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden