Trump begint vandaag met de ontmanteling van Obama's klimaatbeleid

President Trump zal vandaag een decreet tekenen dat veel maatregelen van de regering-Obama om klimaatverandering aan te pakken tenietdoet. Trump wil zo de energieproductie opvoeren, onder andere in kolencentrales. Milieuactivisten hebben al aangekondigd naar de rechter te stappen om de maatregelen, die Trump in de presidentscampagne had beloofd, aan te vechten.

Trump bij de ondertekening van een eerder decreet. Beeld EPA
Trump bij de ondertekening van een eerder decreet.Beeld EPA

Het decreet moet onder andere een einde maken aan Obama's Clean Power Plan, dat staten verplicht om de CO2-uitstoot van energiecentrales terug te dringen.

Dit was een cruciaal onderdeel van Obama's beleidsplannen die ervoor moesten zorgen dat de VS voldoen aan het Klimaatakkoord dat in 2015 in Parijs werd ondertekend door zo'n tweehonderd landen. Republikeinse staten verzetten zich al enige tijd tegen deze maatregel, evenals ondernemers in de oliesector en de steenkolenindustrie.

Vanwege dit verzet is het Clean Power Plan nooit uitgevoerd. Trump noemde klimaatverandering ooit 'nep'. Hij zei dat de Chinezen verantwoordelijk waren voor de onrust over opwarming van de aarde. Trump, zo melden bronnen in het Witte Huis, wil ook nieuwe steenkoolwinning mogelijk maken op federaal land. De regering-Obama maakte iets meer dan een jaar geleden nieuwe pachtcontracten tijdelijk onmogelijk, voor drie jaar.

Tijdens de verkiezingen beschuldigde Trump Obama ervan een 'oorlog tegen steenkolen' te voeren. Dit geluid sloeg aan in staten, zoals West-Virginia, die een lange traditie hebben op het gebied van steenkoolwinning. Tijdens zijn toespraak onlangs tot het Congres beloofde de president een einde te maken aan regels 'die de toekomst van onze grote mijnwerkers bedreigen'.

Tekst gaat hieronder verder.

Beschermen

'Wij gaan een andere kant op', aldus een Witte Huis-functionaris die de media op de hoogte stelde van Trumps decreet. 'De vorige regering stelde werknemers op de tweede plaats met hun beleid. Wij kunnen het milieu beschermen en tegelijk mensen werk verschaffen.'

De maatregelen zijn de meest vergaande tot nu toe van Trumps pogingen om te snijden in milieuregels die volgens de president een bedreiging vormen voor de steenkolenindustrie en de olie-en gaswinning. De steenkolenindustrie reageert verheugd op het decreet. 'Ik kan niet zeggen hoeveel banen er precies bij zullen komen', aldus president Tyler White van de Kentucky Coal Association. 'Maar ik kan wel zeggen dat dit het vertrouwen vergroot van de steenkolensector in deze regering.'

Trump wil ook dat klimaatverandering een aanzienlijk minder grote rol gaat spelen bij het opstellen van regels door federale instanties. Milieugroepen zijn echter vastbesloten om Trumps maatregelen aan te vechten, onder andere bij de rechter. 'Deze maatregelen zijn een aanval op Amerikaanse waarden en ze bedreigen de veiligheid en welvaart van iedere Amerikaan', aldus miljardair en milieuactivist Tom Steyer, leider van de milieuactivistengroep NextGen Climate.

Meer lezen?

Klimaatpaniek om president Trump: 'data zijn erfgoed van de mensheid'. Lees hier het hele artikel (+).

Beschamend

De organisatie Earthjustice gaat het decreet aanvechten bij de rechter. 'Dit decreet negeert de wet en de wetenschappelijke realiteit', zegt president Trip van Noppen. Het voormalige hoofd van de door Trump belaagde milieudienst EPA, Gina McCarthy, zegt dat de regering wil dat we 'teruggaan naar de tijd waarin onze gezondheid werd bedreigd en de lucht werd vervuild.' McCarthy: 'Dit is niet alleen gevaarlijk, het is ook beschamend.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden