nieuwsverkiezingen VS

Trump begint aan juridisch gevecht tegen verkiezingsuitslag

Terwijl Joe Biden in de loop van woensdag uitliep op president Trump, begon Trump aan zijn juridische gevecht tegen de verkiezingsuitslag. Hij eiste bij de rechter dat het tellen van de stemmen gestaakt moest worden in Pennsylvania en Michigan. In Wisconsin, gewonnen door Biden, eiste hij een hertelling.

Peter Giesen
Stemmen worden geteld in Beaver, Pennsylvania. Beeld AP
Stemmen worden geteld in Beaver, Pennsylvania.Beeld AP

In Pennsylvania claimde Trump de overwinning, hoewel er geen officiële uitslag was, geen enkel medium hem tot winnaar had uitgeroepen en nog 17 procent van de stemmen geteld moest worden. Hij had een voorsprong van 6 procentpunt op Biden, maar zou nog ingehaald kunnen worden omdat de stemmen die per post binnenkomen vaker van Democraten zijn.

Trump wil nu dat het Hooggerechtshof tussenbeide komt en het meetellen van stemmen die na de verkiezingsdag van 3 november zijn binnengekomen verbiedt. Eerder bepaalde het Hooggerechtshof van de staat Pennsylvania dat stemmen die tot vrijdagmiddag binnenkomen mogen worden meegeteld. In oktober werd deze zaak al voor het Supreme Court, het Hooggerechtshof, gebracht. Toen staakten de stemmen en besloot het Hooggerechtshof dat de uitspraak van het Hof in Pennsylvania voorlopig geldig was. Het behield zich echter wel het recht voor om op de zaak terug te komen.

‘Slechte dingen’

Volgens de campagne van Trump is er nu alle reden om in te grijpen in Pennsylvania. ‘Slechte dingen gebeuren in Pennsylvania’, zei Justin Clark, manager van de campagne van Trump. Democraten zouden samenspannen om Republikeinse kiezers het kiesrecht te ontnemen. Ze zouden tellingen geheim houden voor Republikeinse waarnemers, aldus Clark.

Josh Shapiro, minister van Justitie van Pennsylvania, ontkende tegenover CNN dat er met het tellen geknoeid is. ‘Er zijn waarnemers en het tellen zal doorgaan. Er is transparantie in dit proces’, aldus Shapiro. Hij noemde de eis om het tellen te staken ‘politiek, niet juridisch’.

Trump eiste ook dat het tellen in Michigan gestaakt wordt omdat Republikeinse waarnemers geen ‘betekenisvolle toegang’ tot het tellen zouden hebben gehad. Een woordvoerder van de staat Michigan ontkende dat zich onregelmatigheden hebben voorgedaan.

De Democratische advocaat Mark Brewer was aanwezig bij het tellen van de stemmen in Detroit. In de Detroit News zei hij dat er honderden Republikeinse waarnemers aanwezig waren en dat ze volledige toegang hadden. Wel noemde hij ze ‘slecht getraind’ en ‘onbeschoft’.

LEES OOK:

Trump gaat niet meer weg, zelfs al zou hij verliezen
Bij de verkiezingen werd duidelijk dat bijna de helft van de Amerikaanse stemmers Trump, na alles wat er is gebeurd, nog steeds de beste kandidaat vindt om het land te leiden. Iedereen die dacht dat 2016 een vergissing was, is uit die illusie verlost: Trump, of in elk geval het trumpisme, is here to stay.

Deze rechtszaken hangen president Trump boven het hoofd als hij verliest
Mocht Donald Trump het presidentschap verliezen aan Joe Biden, dan wachten hem een aantal rechtszaken die hem al jaren achtervolgen. Een van de redenen waarom hem er alles aan gelegen is te winnen.

Waarom zaten de opiniepeilers er alweer naast?
Uit bijna elke peiling bleek dat Joe Biden deze verkiezingen comfortabel zou gaan winnen. Vervolgens doet Trump het veel beter dan verwacht, en loopt het toch uit op een nek-aan-nekrace tussen de twee kandidaten. Hoe kan dat?

Geen ‘landslide’ voor Biden, maar het Witte Huis is binnen bereik
Van de vier staten waar de uitslag nog niet bekend is, lijkt Nevada naar Biden te neigen, en loopt de Democraat in Georgia en Pennsylviana in op zijn rivaal Trump. Ook in North Carolina heeft de voormalige vicepresident nog de kans om de Republikein in te halen. Maar in al deze ‘swing states’ neemt het stemmen tellen extra tijd in beslag doordat een ongekend hoog aantal kiezers zijn stem via de post had uitgebracht.

Trump heeft twee sluiproutes naar het Witte Huis, mocht hij verliezen
President Trump heeft een politieke en een juridische route als een nederlaag dreigt. Beide beginnen bij stembusfraude en eindigen bij het Hooggerechtshof.

Volg het laatste nieuws over de verkiezingen in ons liveblog.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden