Update

Trump baalt van houding justitieminister Sessions in Rusland-onderzoek: 'Heel oneerlijk'

President Trump heeft zijn minister van Justitie, Jeff Sessions, in het openbaar onderuit gehaald. In een vraaggesprek met The New York Times zei Trump dat hij er spijt van had dat hij Sessions had benoemd, omdat deze later beloofde dat hij zich niet met het onderzoek naar de banden tussen Rusland en de Trump-campagne zou bemoeien.

Minister van Justitie Jeff Sessions Beeld afp

Ondanks die openlijke uitbrander liet Sessions weten dat hij van plan is aan te blijven zolang dat 'passend' is. Toch lijkt het er wel op dat hij niet meer het vertrouwen geniet van zijn baas. Volgens Trump zou hij een andere minister van Justitie hebben gekozen als Sessions hem vooraf had gezegd dat hij zich buiten de Rusland-affaire zou houden. Dat Sessions zich terugtrok uit het onderzoek noemde hij 'op z'n zachtst gezegd heel oneerlijk'.

Trump liet duidelijk merken dat hij het Sessions kwalijk neemt dat die de benoeming van Robert Mueller als speciale aanklager die de Ruslandkwestie moet onderzoeken, niet heeft tegengehouden. 'Er had nooit een speciale aanklager in deze zaak mogen worden benoemd.' Maar door Sessions' terugtrekking kwam de zaak in handen van de nummer twee op Justitie, Rod Rosenstein. 'Wie is dat? Jeff wist het nauwelijks. Hij komt uit Baltimore', gaat Trump door in het interview. 'Er zijn heel weinig Republikeinen in Baltimore, als ze er al zijn.'

Later benadrukte een Witte Huis-woordvoerder dat Trump ondanks de teleurstelling nog wel vertrouwen heeft in Sessions

Trump waarschuwde Mueller met zoveel woorden geen onderzoek te doen naar de financiën van zijn familie. 'Dat zou een schending zijn. Kijk, dit gaat over Rusland.' Maar hij wilde niet zeggen of hij Mueller zou proberen te ontslaan als die te ver gaat. 'Daar kan ik niets over zeggen want ik denk dat het niet gaat gebeuren'.

Trump nam het ook nog eens op voor zijn zoon Donald, die in de problemen is geraakt nadat was uitgelekt dat hij een ontmoeting had met een Russische advocate in de hoop belastende informatie over Hillary Clinton te krijgen. Daarmee overschreed Trump jr. volgens de Democraten een grens, maar volgens Trump zou iedereen op zo'n aanbod zijn ingegaan.

Trump jr. wordt daarover komende week woensdag aan de tand gevoeld door een commissie van de Amerikaanse Senaat. Ook Paul Manafort, Trumps vroegere campagneleider, moet daar verschijnen. Hij was ook bij het gesprek met de Russische advocate.

Maandag wacht Trumps schoonzoon en politiek adviseur Jared Kushner een verhoor over zijn contacten met de Russen voor de Senaatscommissie voor de Inlichtingendiensten. Maar die zitting vindt achter gesloten deuren plaats.

Lees meer over de Russische banden en Trump

Sessions onder vuur vanwege Russische contacten
Onder druk besloot Justitieminister Sessions zich in maart terug te trekken uit het onderzoek naar de Russische bemoeienis tijdens de verkiezingen. Door gesprekken met de Russische ambassadeur kwam Sessions onder vuur te liggen.

De e-mailwisseling met de Russen
De zoon van de Amerikaanse president Donald Trump gaf, gedwongen door ophanden zijnde publicatie, een e-mailwisseling vrij die nieuw licht werpt op de contacten met Moskou. De Trump-clan wisten al sinds juni 2016 dat de Russen hen wilden helpen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden