Trump alsnog zelf onderwerp van FBI-speurtocht naar Russische banden met zijn entourage
De speciale aanklager Robert Mueller stelt een onderzoek in naar belemmering van de rechtsgang door president Donald Trump. Daarmee is Trump, een week nadat hij zich vrijgesproken achtte, alsnog onderwerp van de uitwaaierende FBI-speurtocht geworden naar de Russische banden van de Trump-entourage.
Met de wending, woensdagavond onthuld door The Washington Post, krijgt het onderzoek een nieuwe dimensie. Zelfs als Trump op geen enkele ongepaste Russische connectie kan worden betrapt, dan komt hij wel in de problemen als de FBI vindt dat hij het onderzoek daarnaar heeft willen dwarsbomen.
Het antwoord van Trump liet donderdagochtend niet lang op zich wachten. 'Jullie zijn getuige van de allergrootste HEKSENJACHT in de Amerikaanse politieke geschiedenis - geleid door een paar heel slechte mensen met verstrengelde belangen!', twitterde hij. En: 'Ze hebben eerst het nepverhaal van samenwerking met de Russen verzonnen, nul bewijs gevonden, dus nu gaan ze voor belemmering van de rechtsgang naar dat nepverhaal. Lekker.'
Dus: Mueller gaat achter Trump aan, dus Trump gaat achter Mueller aan. Deze confrontatie hing al in de lucht, sinds de ontslagen FBI-directeur James Comey daarop hintte, tijdens zijn hoorzitting vorige week. De afgelopen dagen riepen nogal wat Trump-getrouwen om het ontslag van Mueller. Hij zou partijdig zijn, hij zou te goed bevriend zijn met Comey, en zou zijn onderzoeksteam vullen met juristen die te nauw verbonden zijn met de Democraten (drie van hen hebben geld gedoneerd aan Democraten) Die beschuldigingen hebben hoe dan ook effect: zelfs als Trump Mueller niet ontslaat, dan helpen de aantijgingen wel om Mueller en zijn mogelijk voor Trump schadelijke conclusies te ondermijnen.
Aandacht op Trump zelf
Voor de duidelijkheid: er zijn nog lang geen schadelijke conclusies. Een onderzochte Trump is nog geen beschuldigde Trump, laat staan een schuldige Trump.
Wat nieuw is, is dat Mueller en zijn mensen hun aandacht nu ook op Trump zelf richten, en niet alleen op figuren uit zijn omgeving. Maar ze hebben nog geen harde bewijzen dat Trump iets strafbaars heeft gedaan. Mochten ze die vinden, dan moet (omdat zittende presidenten nooit door het ministerie van Justitie vervolgd worden) een meerderheid in het Congres, en dus een voldoende aantal Republikeinen, daarin aanleiding zien een afzettingsprocedure te beginnen. Mueller zou al kort na het ontslag van Comey, begin mei, begonnen zijn met zijn onderzoek naar Trump. Vorige week bevestigde Comey nog dat Trump bij zijn weten geen onderwerp van onderzoek was geweest. Trump zag daarin zijn onschuld bewezen. Hij blijkt te vroeg te hebben gejuicht.
Inlichtingendiensten
Om te beginnen wil Mueller volgens The Washington Post in elk geval twee inlichtingenkopstukken spreken, Dan Coats (overkoepelend hoofd van de inlichtingendiensten) en Mike Rogers van de NSA. Coats zou in maart door Trump zijn gevraagd om druk uit te oefenen op FBI-directeur James Comey, zodat die het onderzoek naar de ontslagen veiligheidsadviseur Michael Flynn zou staken.
Ook zou Trump Coats en Rogers hebben opgebeld, om publiekelijk te verklaren dat het FBI-onderzoek naar banden tussen de Trump-campagne en de Russen niets had opgeleverd (FBI-baas Comey had een week daarvoor tijdens een hoorzitting erkend dat dat onderzoek gaande was).
Coats en Rogers weigerden op het verzoek van de president in te gaan. Vorige week moesten Coats en Rogers al op het matje komen bij de Senaatscommissie die het naadje van de Russische kous wil weten, maar daar weigerden zij antwoord te geven op vragen over hun gesprekken met de president. Bij Mueller is het juridisch gezien lastiger vragen te ontwijken. Daarnaast zal ook Trumps eigen bewering, dat hij Comey ontslagen heeft vanwege het Russische onderzoek, een belangrijke rol spelen bij de vraag of hij obstructie heeft gepleegd.
Zoals gezegd: het is dus best mogelijk dat Trump niets wist van de Russische verkiezingsbemoeienis. Maar door de pogingen zich via druk op Comey, Coats en Rogers van alle blaam te zuiveren, kan hij zich juist met blaam hebben besmeurd. Nu kijken wat hij met Mueller doet.
The brazen redefinition of Mueller's task tells you how arrogant the deep state is and how confident it is it can get away with anything
— Newt Gingrich (@newtgingrich) 14 juni 2017