Trui helpt vooral in de herfst

Het weer is de warmetruienlobby gunstig gezind. Wie erbij aanhaakt, spaart meer dan zijn portemonnee.

MICHAEL PERSSON

Het is vandaag hoe dan ook een goede dag voor een warme trui, maar vandaag is meer dan dat: het is officieel Warme Truiendag. Zet de thermostaat een graadje lager, doe een warme trui aan en red het klimaat - dat is zo ongeveer het idee.

Het begon zeven jaar geleden in Vlaanderen en werd overgenomen door het Nederlandse Klimaatverbond, een club van 140 gemeenten, de provincies en een waterschap, bedoeld om de CO2-uitstoot terug te brengen. De dag valt op de verjaardag van het Kyoto Protocol, het grote klimaatverdrag met zijn abstracte doelen en overkoepelende streefcijfers. Daar kun je dus concreet en eigenhandig invulling aan geven. Met je thermostaat en je warme trui.

Dat er nogal wat te besparen valt, is bekend. Van het huishoudelijke Nederlandse energieverbruik gaat ongeveer tweederde in de verwarming zitten - van het totale Nederlandse energieverbruik ongeveer de helft. Zeker in huizen, scholen en kantoren valt nog veel te besparen.

Dat kan met isolatie en dubbel glas, natuurlijk, maar ook zonder veel geld en moeite: gewoon door het huis minder warm te stoken.

Hoeveel valt daarmee te besparen?

De meeste milieubewuste websites schatten de winst op gemiddeld 6 à 7 procent per graadje lager. Dat komt in een gemiddeld gezin in een gemiddeld huis met een gemiddeld verbruik van 1.800 kubieke meter aardgas neer op zo'n 80 euro per jaar.

De werkelijke winst hangt af van de buitentemperatuur, zegt Kees van der Linden, onderzoeker bouwfysica aan de TU Delft. Paradoxaal genoeg is er in de winter relatief minder te besparen dan in de herfst.

De verstookte hoeveelheid gas is namelijk recht evenredig met het verschil tussen de binnen- en buitentemperatuur. Wie het de afgelopen week, toen het buiten 10 graden onder nul was, binnen 20 graden wilde hebben, moest dus 30 graden zien te overbruggen. Wie dan de thermostaat een graadje lager zet bespaart grofweg eendertigste, oftewel 3,3 procent. Wie de thermostaat van 20 op 19 graden zet als het buiten 10 graden is bespaart eentiende, oftewel 10 procent aardgas.

En ja, zo'n graad lager is echt makkelijk te overbruggen met een warme trui, zegt Van der Linden. 'Met een beetje trui kun je best naar 17 of 18 graden. Zolang je neus of handen niet koud worden, blijft het best comfortabel.'

Nog meer winst valt er te halen door de verwarming 's nachts fors lager te zetten, blijkt uit diverse onderzoeken. Het kost in de meeste huizen minder energie om het huis 's ochtends weer op te warmen dan de hele nacht op temperatuur te houden. Daarmee kan 10 tot 15 procent energie worden bespaard.

Dat je daarmee geld kunt verdienen weet lang niet iedereen, blijkt uit onderzoek van de Tilburgse hoogleraar Dirk Brounen, dat hij gisteren naar buiten bracht. Hij concludeert dat 27 procent van de Nederlanders de verwarming de hele nacht even hoog laat staan als overdag.

Hij mat geen verschil tussen gewone en groene consumenten. 'Die rijden misschien een Prius, maar zetten de thermostaat 's nachts niet per se lager.' Brounen noemt dat 'energie-analfabetisme'.

Toch betekent dat ook dat al heel veel Nederlanders wél rekening houden met hun energieverbruik, zegt de Twentse promovendus Bram Entrop. 'We zijn er sinds de jaren zeventig mee bezig. Die warme truien zijn niet van vandaag of gisteren.'

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden