Column

Truffel heeft niets te maken met Sinterklaas

Truffel is overal, en dat is niet per se goed.

Aaf Brandt Corstius
Wintertruffel. Beeld anp
Wintertruffel.Beeld anp

Mocht u zich op radicale wijze van de massa willen onderscheiden - en wie wil dat niet? - dan heb ik een handige tip voor u die u binnenkort al kunt gaan toepassen in uw leven.

Als straks de pepernoten weer in de supermarkt liggen, moet u uitgelaten tegen al uw vrienden en eventueel ook gewoon tegen voorbijgangers in de winkel roepen: 'Wat fijn dat er weer pepernoten in de winkel liggen!' Mensen om u heen zullen verbaasd naar u kijken en denken: da's apart.

Zo onderscheid je je in de huidige maatschappij: door niet bij het eerste teken van een pepernoot te gaan zeuren dat het zo erg is dat de pepernoten alweer in de winkel liggen, maar door dit juist toe te juichen.

Ik pas dit al jaren toe in mijn eigen leven en het werkt heel goed. In de lente kun je het opnieuw doen, maar dan met paaseitjes.

Ondanks mijn positieve houding ten opzichte van pepernoten heb ik toch wat te klagen. Gisteren werd bekend dat een grote pepernotenfabrikant dit najaar tien pepernotenwinkels zal openen - geen idee of het hierbij om pepernotenpop-ups gaat of dat het permanente winkels zullen zijn. Belangrijker: er zullen daar ook pepernoten met smaakjes verkocht worden. En daarbij hoort dan de pepernoot met kaneel-truffelsmaak. Dat heet een luxepepernoot.

Toen kreeg ik het toch wel even zwaar. Ik probeer in het leven niet te moeilijk te doen over dingen met smaakjes, want net als met dat gezeur over pepernoten die te vroeg ergens arriveren, vind ik het ook een volstrekt cliché-soort amateursnobisme om te gillen: 'Thee met aardbeiensmaak! Dáár pas ik voor!'

Maar truffelsmaak, daar moet iemand nu toch eens een stokje voor gaan steken. De truffel, was die niet heel moeilijk te vinden? Moest je daar niet speciaal getrainde zwijnen voor inhuren? Was die niet ooit alleen in kleine afgeschaafde deeltjes verkrijgbaar bij exclusieve zaken?

Hoe komt het dan dat die verdomde truffel nu overal doorheen zit? Door kaas, brood, spaghettisaus, aardappelpuree, mayonaise, door iets wat olijfoliespray heet en - ik verzin dit niet - door kattensnoepjes. En nu dus ook door pepernoten.

Truffel is voor de jaren tien wat pesto was voor de jaren negentig en paprikapoeder voor de jaren tachtig. Truffel is overal, en dat is niet per se goed.

Is er dan niemand die heeft opgemerkt dat truffel best goor is en dan vooral in grote doseringen? En dat truffel niets te maken heeft met Sinterklaas en met snoepgoed?

Ja, en ik weet dat ik het hele maatschappelijke debat over Sinterklaas hier niet minder complex mee maak. Maar iemand moest hierover aan de bel trekken.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden