True detective

De originele vertelvorm maakt deze detective zo spannend.

MADELON MEESTER

True Detective - Seizoen 1

****

Distributeur Warner Home Video

Eindelijk is-ie dan op dvd en Blu-ray: True Detective. De door Nic Pizzolatto geschreven detectiveserie die de afgelopen maanden op HBO door gemiddeld 11 miljoen kijkers werd gevolgd. Tijdens de slotaflevering kon de zender de toestroom zelfs niet aan en werd het kanaal platgelegd.

Het succes is moeilijk te verklaren uit de plot alleen. True Detective lijkt een klassieke whodunit met de gebruikelijke tegenpolen als rechercheurs: de christelijke en droogkomische Marty Hart (Woody Harrelson) en de cynische, onbenaderbare, kettingrokende Rust Cohle (Matthew McConaughey). Het is 1995 als de twee op een mysterieuze moordzaak worden gezet: de prostituee Dora Kelly Lange is naakt en geknield tegen een boom aan gevonden. Op haar hoofd een hertengewei, haar lichaam beschilderd met raadselachtige tekens.

In 2012 - Hart ziet er inmiddels uit als een stereotiepe Amerikaanse huisvader, Cohle drinkt en kettingrookt nog steeds - heeft een soortgelijke moord plaatsgevonden. Hebben de zaken met elkaar te maken? Zit de verkeerde vast? Terwijl de rechercheurs worden verhoord, is in flashbacks te zien hoe het er zeventien jaar geleden aan toeging. Ze spreken niet altijd de waarheid, de beelden doen dat wel.

Het is deze vertelvorm die de serie spannend maakt en waardoor je Cohle en Hart eigenlijk nooit helemaal vertrouwt. Waarom liegen ze? Het blijft tot het eind toe onduidelijk.

Heerlijk traag word je als kijker de fabelachtige, bijna sprookjesachtige omgeving ingezogen waarin de serie zich afspeelt. Desolate industriegebieden, moerassen, troosteloze cafeetjes. Pizzolatto neemt de tijd: gaandeweg kom je erachter met welk oud zeer Rust kampt, waardoor je zijn vreemde handelen en hang naar nicotine en kalmeringsmiddelen kunt plaatsen. Het is misschien wel de beste rol die McConaughey ooit zal spelen en ook Harrelson vertolkt de iets minder kleurrijke Hart vol overgave. De acteurs weten elke geërgerde blik en elk stroef gesprek een laag te geven die ergens, ver weggestopt, genegenheid voor elkaar verraadt.

Dankzij de terugblikken naar 1995 en later ook naar 2002 is te zien hoe de onderlinge verhoudingen tussen de twee veranderen. Heeft in 1995 Cohle de touwtjes in handen, zeventien jaar later hebben de rechercheurs vrijwel een gelijkwaardige relatie. 'Een onderzoek naar het menselijke karaker', zo noemde Pizzolatto de serie zelf, leuk is dan ook de extra op deze box: bij elke aflevering wisselen scenarist Pizzolatto en regisseur Cary Joji Fukunaga van gedachten over de karakterontwikkeling.

Alleen al om de zorgvuldige opbouw in personages zou het zonde zijn de hele box in een keer te kijken. Het zou de tijd die Pizzolatto hiertoe heeft genomen, tenietdoen. Nog een reden om rustig aan te doen: alleen het eerste seizoen van True Detective bevat de personages Rust en Cohle en werkt met McConaughey en Harrelson. De volgende seizoenen wordt een nieuwe sterrencast aangeboord, het is afwachten of dat vervolg net zo sterk en onderscheidend zal zijn.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden