Nieuws

Trudeau is niets opgeschoten met vervroegde verkiezingen, maar blijft wel premier van Canada

De Liberale Partij van premier Justin Trudeau heeft de parlementsverkiezingen in Canada opnieuw gewonnen. Zijn grootste concurrent Erin O’Toole, van de Conservatieve partij, zei tegen verslaggevers in Toronto dat hij de premier inmiddels heeft gefeliciteerd.

Redactie
De Canadese premier Justin Trudeau volgt de uitslag van de verkiezingen met zijn vrouw en kinderen. Beeld AFP
De Canadese premier Justin Trudeau volgt de uitslag van de verkiezingen met zijn vrouw en kinderen.Beeld AFP

Het ziet er echter niet naar uit dat het een absolute meerderheid wordt voor de Liberalen. Daarmee is Trudeau dus niets opgeschoten met de vervroegde verkiezingen. Het behalen van een absolute meerderheid was juist de inzet van Trudeau geweest. De 49-jarige premier staat sinds het begin van zijn tweede regeringsperiode in 2019 aan het hoofd van een minderheidsregering en hoopte met de gunstige peilingen indachtig - onder meer vanwege zijn aanpak van de coronapandemie - dat hij met nieuwe verkiezingen nu wel een groter gat met de achterhoede zou kunnen slaan.

Uitgejoeld

De populariteit van de Conservatieve Partij van O’Toole nam de laatste weken echter toe, terwijl Trudeau tijdens de verkiezingscampagne op meerdere plaatsen zelfs werd uitgejoeld door tegenstanders. Zijn voorsprong in de peilingen slonk zienderogen.

Toch heeft hij voor de derde keer op rij de Conservatieve Partij achter zich gelaten. In de voorlopige uitslagen behaalt de Liberale Partij 157 zetels, precies hetzelfde aantal als twee jaar geleden. De partij komt daarmee 13 zetels tekort voor een meerderheid. De Conservatieven blijven op 121 zetels staan, de Nieuwe Democraten komen op een totaal van 29 zetels, een winst van vijf zetels, Bloc Québécois verliest drie zetels en komt op 28 en de Groenen behouden twee zetels.

‘Trudeau heeft de gok om een meerderheid te behalen verloren, dus ik zou zeggen dat dit een bitterzoete overwinning voor hem is’, zei Daniel Béland, hoogleraar politieke wetenschappen aan de prestigieuze McGill universiteit in Montreal. ‘In wezen zijn we weer terug bij af, aangezien het nieuwe minderheidsparlement er hetzelfde uit zal zien als het vorige. Trudeau en de liberalen hebben hun huid gered en zullen aan de macht blijven. Maar veel Canadezen zullen niet blij zijn dat die verkiezingen nu voor niets zijn geweest’, zei hij.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden