Truckerstekort leidt tot veelvuldig weigeren ritten

Door een nijpend tekort aan vrachtwagenchauffeurs heeft de Nederlandse transportsector in het tweede kwartaal van dit jaar 40 duizend ritten niet kunnen uitvoeren....

ANP

Dat blijkt uit het dinsdag verschenen conjunctuurbericht van Transport en Logistiek Nederland (TLN). Uit het jongste onderzoek blijkt dat de stemming onder de transportondernemers slecht is. De sector kampt behalve met hoge kostprijzen, vooral vanwege de stijgende dieselprijs, met een tekort aan personeel terwijl het aantal orders groeit. Overuren en omzetderving door het moeten weigeren van ritten zijn het gevolg.

In het tweede kwartaal had 30 procent van alle transportbedrijven problemen met het werven van truckers. Bij de grote ondernemingen met meer dan vijftig vrachtauto's gaf 52 procent dit aan. Van de middelgrote bedrijven (vijf tot vijftig vrachtauto's) slaagt 46 procent er niet in om voldoende rijders te vinden. Bij de kleine bedrijven is dat 16 procent.

Uit het conjunctuurbericht blijkt verder dat het aantal orders voor de transportsector sterk toeneemt. De grote bedrijven ontvingen in het tweede kwartaal van dit jaar 85 procent meer opdrachten dan in dezelfde periode in 1999. Bij de middelgrote ondernemers was dat 65 procent meer en bij de kleine bedrijven 37 procent meer.

De combinatie personeelstekort en toename van de orders leidt volgens TLN tot omzetderving. Bijna de helft van de bedrijven moest in de periode april tot en met juni opdrachten weigeren. Van de internationaal opererende bedrijven heeft 48 procent één of meer ritten niet uit kunnen voeren. Bij de binnenlandse bedrijven was dat 37 procent.

'We hebben wel het idee dat de geweigerde ritten opdrachten zijn waarvoor min of meer de neus wordt opgehaald', aldus E. Doppert, onderzoeker bij TLN. Niettemin lijkt het vertrouwen van de transporteurs geknakt. Slechts 32 procent ziet de nabije toekomst met vertrouwen tegemoet.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden