Trouwfoto

Na enig aarzelen besluit ik toch maar te reageren op het artikel over een expositie in het Tropenmuseum van familiefoto's uit N.O.-Indië (Traject, 20 maart)....

NAARDEN H.H. in 't Veld-Van Es

Op een reünie ontmoette ik iemand die in dat museum de trouwfoto van zijn ouders aantrof. Als je na 3,5 jaar Jappenkamp zonder ouders in Nederland komt en al wat je familie had in 'andere handen is overgegaan', dan is het vinden van een trouwfoto van je ouders iets unieks.

Op het verzoek of hij die foto mocht hebben werd afwijzend gereageerd. Dat hij geen foto's bezat van zijn in de Japanse bezettingstijd overleden ouders, was voor het museum geen geldig argument. Hij zei letterlijk: 'Onze foto's gewoon ingepikt.' Wat overheerst dan, woede of verdriet? U mag het zeggen.

Om die reden zal ik de tentoonstelling niet bezoeken, omdat ik vermoed dat ook van ons gezin daar filmmateriaal en foto's liggen. Ik wil mezelf die rotervaring besparen.

Hoe het precies gegaan is en wanneer weet ik niet, maar kennelijk zijn de eigendomsrechten van deze films en foto's overgegaan naar het Tropenmuseum. Er is daarbij kennelijk geen rekening gehouden met de belangen van kinderen en kleinkinderen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden