NieuwsBelastingdienst

Trouw, RTL Nieuws: Belastingdienst ook bij inkomstenbelasting op fraudejacht

De Belastingdienst heeft niet alleen bij de kinderopvangtoeslag, maar ook bij de inkomstenbelasting tienduizenden mensen als fraudeur bestempeld op basis van profilering en ‘vermoedens van fraude’. Dat melden Trouw en RTL Nieuws.

Staatssecretaris Alexandra van Huffelen van Financiën, mede aangesteld om problemen bij de Belastingdienst aan te pakken. Beeld ANP
Staatssecretaris Alexandra van Huffelen van Financiën, mede aangesteld om problemen bij de Belastingdienst aan te pakken.Beeld ANP

Zij deden onderzoek naar de fraude op basis van interne vertrouwelijke documenten, vrijgegeven stukken en gesprekken met (ex-)ambtenaren en burgers die jaren met de fiscus overhoop lagen en liggen. Mensen die als fraudeur werden aangemerkt, moesten de afgelopen jaren zelf aantonen dit niet te zijn met betrekking tot de aangifte inkomstenbelasting.

Ze kregen te maken met forse naheffingen omdat eerder goedgekeurde aftrekposten toch werden afgewezen. Ook kregen ze een vinkje achter hun naam en werden ze nog jaren geconfronteerd met extra controle en toezicht.

Onder de landelijke codenaam ‘project 1043’ wilde de Belastingdienst vanaf 2012 ‘systeemfraude’ in de inkomstenbelasting tegengaan. ‘In de praktijk kwam dit neer op het eruit pikken van burgers die hoge zorgkosten, giften of uitgaven voor pensioenvoorziening als aftrekpost opvoerden. Soms werden zij in fraudeonderzoeken betrokken omdat de fiscus hun belastingadviseur bestempelde als ‘facilitator’ van fraude, als iemand die − mogelijk − misbruik organiseerde’, schrijft RTL Nieuws.

Codenaam

Tussen 2012 en 2018 werden ruim 110 duizend aangiften inkomstenbelasting geselecteerd onder de codenaam 1043, melden de twee media op basis van vertrouwelijke gegevens van de Belastingdienst. Wat het bewijs was in deze dossiers voor mogelijke fraude is onduidelijk.

De gedupeerden kregen niet te horen dat ze betrokken waren in een fraudeonderzoek. Aftrekposten werden standaard afgewezen, en bewijzen dat ze wel klopten werden vaak niet geaccepteerd. Volgens RTL Nieuws en Trouw liggen zo’n 18 duizend mensen nog altijd onder het vergrootglas.

‘Dit is heel ernstig’, reageert CDA’er Pieter Omtzigt op Twitter. Hij en Renske Leijten van de SP houden zich al lange tijd bezig met de toeslagenfraude. Omtzigt zegt dat ze ‘al maanden’ aan het kabinet vragen of er fraudejachten waren buiten de toeslagen. ‘Het antwoord is dus ja en waarschijnlijk behoorlijk grootschalig.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden