Nieuwsasiel lhbti'ers

Trouw: nieuwe richtlijn voor evaluatie lhbti-asielzoeker nog niet in gebruik bij IND

De Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) kondigde in juli aan de ondervragingsmethoden voor lhbti-asielzoekers aan te zullen passen. Volgens belangenorganisatie COC en asieladvocaten is daar nog weinig van te merken.

null Beeld ANP
Beeld ANP

De asielzoekers in kwestie worden nog steeds vooral op een manier geëvalueerd die vooral overeenkomt met de manier waarop seksualiteit in westerse landen wordt beleefd, aldus het COC en de advocaten. Thema's als ‘bewustwording’ en 'zelfacceptatie’ staan nog altijd centraal, meldt dagblad Trouw.

Dat terwijl deze zomer nu juist was onderkend dat lhbti’ers (lesbisch, homoseksueel, biseksueel, transgender, interseksueel) die asiel aanvragen veelal uit landen komen waar deze onderwerpen niet bespreekbaar zijn. Staatssecretaris Mark Harbers van Asielzaken kondigde in een brief naar de Tweede Kamer aan dat de ondervragingsmethoden daarop zouden worden aangepast.

In verschillende zaken blijkt nu dat de IND stelt dat er niets veranderd is aan de manier waarop seksualiteit wordt getoetst. Het COC volgde in zowel juli als augustus rechtszaken van asielzoekers die hun seksuele identiteit aanvoerden als reden voor hun asielaanvraag. Volgens de belangenorganisatie worden vluchtelingen die niet goed kunnen praten over hun 'proces van zelfacceptatie en bewustwording’ nog steeds afgewezen. Ook aanvragen van mensen die al zijn afgewezen worden niet opnieuw in behandeling genomen. ‘De IND doet alsof er niets is veranderd. Onbegrijpelijk en onacceptabel', aldus Philip Tijsma, woordvoerder van het COC. De belangenorganisatie schat dat jaarlijks zo'n 500 mensen asiel aanvragen wegens hun seksuele identiteit. Vier op de tien aanvragen wordt afgewezen.

Onduidelijker

Asieladvocaten waren hoopvol over de nieuwe manier van ondervragen, maar vinden inmiddels dat de regels er slechts onduidelijker op zijn geworden. ‘We dachten dat er voor afgewezen cliënten een nieuwe mogelijkheid zou zijn om hun zaak voor te leggen, omdat de meetlat waarlangs hun verhaal gelegd wordt nu anders is. Maar dat bleek een deceptie’, zegt asieladvocaat Brian Lit in Trouw.

Staatssecretaris Harbers moet nu duidelijkheid bieden. Terwijl hij in juli schreef dat de instructies voor het beoordelen van asielaanvragen voor lhbti’ers zouden worden ‘aangepast', liet hij in een Kamerdebat eerder deze maand weten dat het beleid juist niet zou veranderen. Harbers beloofde zijn uitspraken snel te verduidelijken in een brief, die er tot nu toe niet is.

Nieuwe evaluatie van lhbti’ers

De IND past de ondervragingsmethoden voor homoseksuele asielzoekers aan, zei staatssecretaris Harbers in juli.

Hoe kun je het best onderzoeken of iemand homoseksueel is?

Vorig jaar werd in de Tweede Kamer gedebatteerd over de evaluatie van homoseksuele asielzoekers. ‘Het is heel veel van iemand gevraagd om dat zomaar even op tafel te leggen, zeker als homoseksualiteit in je land verboden is’.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden