Trouw, maar toch ook wel, eh, kritisch

Ze deden hun best om de gevestigde orde in de ANWB niet te zeer voor het hoofd te stoten. Ze omschreven zichzelf tijdens hun twee minuten durende presentatie als 'positief kritisch' of 'creatief kritisch'....

Het hielp niks. De provinciale ledenvergadering van Zuid-Holland, zo'n vierhonderd keurig gestreken ANWB'ers dinsdagavond bijeen in Rotterdam, koos massaal voor kandidaten die door de organisatie zelf waren voorgedragen. De poging van de Verontruste ANWB-leden om geestverwanten een plekje in de bondsraad - een soort parlement van de vereniging - te bezorgen, mislukte jammerlijk. Hun tegenkandidaten, die toch allemaal konden bogen op decennia trouw lidmaatschap en bestuurservaring, vergaarden slechts enkele tientallen stemmen.

Van horzels in de gelederen moet de achterban kennelijk nog steeds niets hebben. De Verontrusten probeerden al eerder tevergeefs in de bondsraad te infiltreren. Aanleiding te over, redeneren ze. Zo weigerde de raad eerder dit jaar zich uit te spreken tegen de uitbreiding van Schiphol. 'Niet langer is duidelijk of de ANWB standpunten inneemt namens de drie miljoen leden of op basis van commerciële belangen', schrijven de Verontrusten in een verklaring.

In Rotterdam maakten de leden zich er nauwelijks druk over. Goed, directeur P. Nouwen moest wat vragen beantwoorden over mobiliteit, carpoolen en de uitstoot van kooldioxyde. Hij verzekerde dat milieu wel degelijk een issue is. 'Maar we gaan heus niet voorschrijven dat u hooguit twee keer per week naar uw schoonmoeder mag.'

Wie in dat klimaat toch durfde te fulmineren, werd door de voorzitter van de vergadering als een luis geplet. Tegenkandidaat J. van Haastrecht, lid sedert 1971, waagde te stellen dat het geld voor de ANWB-helikopter die bij ernstige ongevallen kan worden ingezet, beter voor preventie had kunnen worden benut. Dat liet de voorzitter niet over zijn kant gaan. 'U doet ons zwaar tekort.' 'Aperte onjuistheden' had mevrouw Van Haastrecht verkondigd. Ze haalde nog 32 stemmen.

Daarna over tot de orde van de dag: over uitbreiding van de woonplaatsservice van de Wegenwacht, en of deze hulpdienst niet beter voor de eigen Hollandse Volvo als nieuwe bedrijfswagen had moeten kiezen in plaats van de Golf Variant.

Herhalingen van de voorstelling: op 4 april in Heiloo, Noord-Holland en op 13 april in Tilburg, Noord-Brabant.

Rob Gollin

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.