Trouw lid

De ECI moet gered worden!

Geen idee of de vingertjes van Jeroen 'de prooi' Smit al jeuken, maar het dreigende faillissement van de ECI is natuurlijk een ramp voor het land. Ik zeg: nationaliseren die hap. Waarom zit er bij Knevel en Van den Brink niet elke avond een minister te vertellen hoe het daarmee staat?


Mijn boekenclub heeft 'uitstel van betaling' aangevraagd - zo staat het daarmee. Uitstel bij wie, vraag ik me dan af, maar dat vertelt de journalistiek niet.


Laten we hopen bij Baelde Jansen, mijn eerste huisbaas. Ik huurde de zolder in Baeldes' studentenhuis, en eens per jaar beklom hij de vlizotrap met in zijn ene hand een strookje papier en in de andere een busje Jozo. 'Buwalda', zei hij, 'hierop staat jouw huurachterstand. En wat ik er nu overheen strooi is vlugzout.'


Mats de ECI, wil ik maar zeggen. Ik hou namelijk van mijn boekenclub. Vele dingen eraan zijn goed. Dat je iedere drie maanden verplicht een boek moet kopen, is bijvoorbeeld al heel goed, zodat je er gewoon niks aan kunt doen, aan die dure tweedelige biografie van Hitler, ondanks dat je onderbroeken zou kopen - 'ik stond met mijn rug tegen de muur, vrouw.'


Ook goed: de kwartaalgidsen. Daar staan alleen maar boeken en platen in, en laat dat nu het enige zijn wat mij interesseert. Vroeger heette de club trouwens Boek en Plaat, wat ik gevoelsmatig treffender vond. Wist u trouwens dat Louis Ferron die gidsjes begin jaren zeventig in elkaar flanste? Ondertussen schreef hij op kantoor Gekkenschemer.


Prima titel in dit kader, gekkenschemer, want hoe goed ook, de ECI is wel een beetje rraaarrrrr. De winkels, ze bestaan helaas niet meer, hadden iets unheimisch, de systeemplafonnetjes, het hoogpolige clubtapijt in fraaie clubkleuren - alsof je aan boord ging van captain Kirks' boekenraket, en via het Bajoraanse Wormgat afkoerste op ongeletterde Star Trek-volkeren, even wat radioactieve kroonboeken dumpen.


Uitgebreid rondsnuffelen, zoals in een echte boekwinkel, kon er niet goed. Alle 53 boeken uit de kwartaalgids stonden ieder op een eigen plankje plat tegen de witte voorzetmuurtjes. Het hele assortiment, bats, in één keer op je netvlies. Veel Stephen King, dat weet ik nog. Altijd wel een Kingetje...


(Stilte.)


Hels krakende bijlslagen die een gat slaan in een blinde muur met streekromans, en dan: 'Heeeere's Johnny!' - Jack Nicholson die z'n kroonkeuze komt omruilen.


Over kroonboeken gesproken: ergens in een loods nabij Vianen staan ongeveer 120 Konsaliks voor mij klaar, dat komt, ik ben niet zozeer één keer trouw lid, als wel twéé keer, ook nog eens op naam van Baelde Jansen namelijk, die van het vlugzout, ja, en wel in verband met De ontdekking van de hemel, die ze me ooit voor 3,50 gulden kwamen aanbieden, maar ja, ik was zelf al trouw lid.


(Ik weet niet of Baelde dit weet, eigenlijk.)


Verder moet ik bekennen dat ik al een tijdje geen gidsje meer ontvang. Het probleem is waarschijnlijk dat de ECI me kwijt is. Ik schat al een jaar of vijftien. Ergens heb ik ze afgeschud, waarschijnlijk tijdens een wilde achtervolging toen ik in korte tijd zes keer ben verhuisd. En de club maar sjouwen met de kroonboeken, het is gewoon niet eerlijk.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden