Trouw: helft longstay tbs'ers stroomt alsnog uit, beeld van opbergplek is achterhaald

De helft van de tbs-patiënten die afgelopen jaren op de longstay zijn beland, hebben die afdeling inmiddels verlaten. Dit schrijft Trouw op basis van nieuwe cijfers van de Landelijke Adviescommissie Plaatsing Langdurige Forensische Psychiatrische Zorg (LAP).

Longstay-afdeling in Vught  (ANP) Beeld
Longstay-afdeling in Vught (ANP)

De cijfers laten zien dat er meer aandacht is voor het perspectief van tbs-patiënten op de longstay, een afdeling die sinds vorig jaar officieel de ‘langdurige forensische psychiatrische zorg’ heet. Het beeld dat patiënten nooit meer wegkomen is achterhaald.

De LAP bracht tussen februari 2011 en 2019 advies uit over 223 tbs-patiënten op de longstay. 98 patiënten verblijven daar nog steeds, 99 stroomden uit. Daarvan woont een klein deel (15) zelfstandig. De meesten staan nog onder toezicht. Ze verblijven in GGZ-instellingen, de ouderenzorg of in voorzieningen van begeleid wonen. De overige 26 patiënten zijn inmiddels overleden, in de tbs-kliniek of daarbuiten.

Patiënten die op de longstay terechtkomen, belanden in een intensief traject van therapie. De focus van de afdeling ligt niet meer op behandelen, maar op stabilisatie van de problemen en kwaliteit van leven. Zo worden onder meer zorgconferenties gehouden, waarbij behandelaars, externe deskundigen en vertegenwoordigers van zorginstellingen bij elkaar komen om te kijken of ze de impasse van een patiënt kunnen doorbreken.

Ondanks deze verandering, staat de afdeling nog altijd te boek als ‘opbergplek’. ‘En trouwens niet alleen bij mijn cliënten’, zegt advocaat Abdel Ytsma van Bureau TBS Advocaten in Haarlem in Trouw. ‘Ook behandelaars spreken nog steeds over een verlies aan perspectief bij plaatsing op de afdeling.’

Ook de LAP stelt dat de longstay niet langer een ‘eindstation’ is, maar net zo goed een ‘tussenvoorziening’, van waaruit wordt gekeken naar een oplossing voor tbs-patiënten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden