nieuwsKinderopvangtoeslag

Trouw en RTL: top Belastingdienst keurde illegale fraudejacht goed

Topambtenaren van de Belastingdienst waren verantwoordelijk voor het ontsporen van de fraudejacht rond de kinderopvangtoeslag in 2014. Daarbij werden toen, tegen de wet in, de toeslagen voor de kinderopvang van honderden Nederlanders stopgezet. Dat berichten Trouw en RTL Nieuws maandag.

Staatssecretaris Menno Snel van Financiën.  Beeld ANP
Staatssecretaris Menno Snel van Financiën.Beeld ANP

Het gaat om zo’n driehonderd ouders van wie de kinderopvangtoeslag werd stopgezet omdat hun Eindhovense gastouderbureau werd verdacht van fraude. Achteraf bleek de zaak gebaseerd op achterhaalde informatie, maar de betrokken gezinnen moesten soms tot tienduizenden euro’s terugstorten. Velen raakten daardoor in grote problemen. Later bleek dat meer dan de helft van de ouders wél recht had op toeslagen. Sindsdien streden zij jarenlang vergeefs om rechtzetting van de fout.

Hoogste niveau

Volgens Trouw en RTL Nieuws, gaf de leiding van de Belastingdienst tot op het hoogste niveau ruim baan aan een speciaal team dat zonder degelijk onderzoek de toeslagen onwettig stopzette. In dat Managementteam Fraude zaten toentertijd ‘alle belangrijke sleutelspelers’: de algemeen directeur van de Belastingdienst, de directeur van de Fiod en de directeur van de afdeling Toeslagen. Documenten die dit aantonen, liggen inmiddels op het bureau van Staatssecretaris Menno Snel van Financiën.

Het is niet duidelijk of ook de toenmalige staatssecretaris, huidig minister van Economische Zaken Eric Wiebes (VVD), door zijn ambtenaren is geïnformeerd over het illegaal handelen.

Lees verder

Steve Kuipers werd ten onrechte van fraude beschuldigd en moest ruim 50 duizend euro aan de Belastingdienst terugbetalen. ‘Dan besef je pas echt wat stress is.’

Geblunder met kinderopvangtoeslag ligt Menno Snel zwaar op de maag, schrijft verslaggeefster Yvonne Hofs in deze reconstructie.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden