Trouw: compensatie voor slachtoffers toeslagenaffaire loopt volledig vast

Het kabinet beloofde alle gedupeerde ouders in de toeslagenaffaire voor 1 mei 30.000 euro uit te keren, maar het is de vraag of dat gaat lukken. De regeling heeft geleid tot een crisis bij de Belastingdienst, meldt Trouw.

Demissionair staatssecretaris van Financiën Alexandra van Huffelen. Beeld ANP
Demissionair staatssecretaris van Financiën Alexandra van Huffelen.Beeld ANP

De zogeheten Uitvoeringsorganisatie Herstel Toeslagen (UHT), die getroffen ouders moet compenseren, worstelt met de uitvoering van de regeling, vertellen ouders, advocaten, (ex-)werknemers en andere betrokkenen in de afhandeling van de toeslagenaffaire aan de krant.

Binnen de UHT heerst grote onvrede over de regeling om gedupeerden voor 1 mei de beloofde 30.000 euro uit te keren. De afgelopen maanden heeft vrijwel al het werk stilgelegen om dit ‘politieke prestigeproject’ op tijd af te wikkelen en zo de belofte van het kabinet na te komen.

Inmiddels is duidelijk dat bijna de helft van de 24.500 gedupeerden die zich voor 15 februari van dit jaar hadden aangemeld, volgens de Belastingdienst vooralsnog geen recht op de uitkering heeft. Ook ouders die eerder te horen kregen dat zij in aanmerking zouden komen, worden nu afgewezen. Tegelijkertijd vreest het personeel ook dat mensen 30.000 euro krijgen terwijl zij daar helemaal geen recht op hebben.

Werkdruk

Volgens Trouw heeft de regeling de werkdruk dusdanig opgevoerd, dat medewerkers van de Belastingdienst opstappen. Het gaat hierbij onder meer om persoonlijke zaakbehandelaars, het rechtstreekse aanspreekpunt voor de gedupeerden, en om juristen die gefrustreerd zijn dat hun adviezen in de wind worden geslagen. Binnen de top van UHT legde vorige week een vierde lid van het managementteam de taken neer.

Demissionair staatssecretaris van Financiën Alexandra van Huffelen, verantwoordelijk voor de uitvoering van de uitkeringen aan gedupeerden, zou meerdere keren gewaarschuwd zijn over de haalbaarheid van de strakke deadline op 1 mei. Zij laat in een reactie weten dat er 'een goede balans tussen snelheid en zorgvuldigheid is behouden’ bij de Belastingdienst. Op berichtgeving over (te) hoge werkdruk gaat ze niet in.

Inmiddels hebben 35.000 gedupeerden zich bij de Belastingdienst gemeld.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden