Trouw: Belastingdienst gaf Procter&Gamble toestemming om 676 miljoen dollar door te sluizen

Een lokale inspecteur op het Rotterdamse kantoor van de Belastingdienst heeft de Amerikaanse multinational Procter & Gamble persoonlijk toestemming geeft voor het onbelast doorsluizen van 676 miljoen dollar naar belastingparadijs de Kaaimaneilanden.

Marc van den Eerenbeemt
De Belastingdienst erkende tegenover Trouw en FD dat in het geval van P&G de eigen regels over rulings zijn geschonden. Beeld anp
De Belastingdienst erkende tegenover Trouw en FD dat in het geval van P&G de eigen regels over rulings zijn geschonden.Beeld anp

Daarmee heeft de dienst haar eigen regels overtreden. Deze zogenoemde ruling is niet voorgelegd aan het speciale team de fiscus de afspraken met multinationals behandelt.

Dat melden FD en Trouw op basis van uitgelekte documenten van de op Bermuda gevestigde adviesfirma Appleby. Daarin staan vele details over fiscale constructies van zo'n 120 duizend personen en bedrijven. Ook de Britse koningin Elizabeth en de Amerikaanse secretaris van handel Wilbur Ross maken gebruik van belastingparadijzen, zo bleek.

Eigen regels

De rulings, individuele afspraken van de Belastingdienst met bedrijven, zijn omstreden omdat zij het gevaar van willekeur in belastingheffing met zich meedragen. Door hun vertrouwelijk karakter worden zij gebruikt door landen in de fiscale concurrentie met andere landen. Door gunstige deals worden bedrijven verleid zich in een bepaald land te vestigen.

Multinationals maken daar graag gebruik van. De rulings geven bedrijven op voorhand zekerheid over de fiscale gevolgen zijn van een bepaalde vennootschapsrechtelijke structuur of fiscale opzet. De ruling-regels schrijven voor dat het 'APA/ATR-team' van de Belastingdienst een bindend advies geeft. In een vaststellingsovereenkomst wordt vervolgens vastgelegd wat de reden is voor de afspraak, de reikwijdte en de looptijd.

Elf vennootschappen

De Belastingdienst erkende tegenover Trouw en FD dat in het geval van P&G de eigen regels over rulings zijn geschonden. De overeenkomst bestond alleen uit een door adviesfirma PwC geschreven brief die door de inspecteur werd ondertekend. 'Daarmee was de regeling over een fiscaal voordeel van 169 miljoen dollar een feit.'

De Tweede Kamer heeft ontzet gereageerd op de handelswijze van de belastingdienst en wil een spoeddebat over de kwestie met staatssecretaris Menno Snel van Financiën. In september antwoordde toenmalig staatssecretaris Wiebes nog op Kamervragen over rulings nog: 'Alle (rulings) kennen dezelfde opbouw en bevatten vergelijkbare kritische veronderstellingen.' Uit eigen onderzoek was bovendien gebleken dat 'de procedures strikt worden gevolgd.'

De afspraak werd in 2008 gemaakt nadat P&G scheermiddelenfabrikant Gillette had gekocht. Het bedrijf wilde een structuur met elf vennootschappen, die liep van Nederland en Canada tot en met de Kaaimaneilanden fiscaalvriendelijk overbrengen naar de Verenigde Staten. In de ruling wordt verklaard dat een brievenbusmaatschappij op de Kaaimaneilanden geen belasting hoeft te betalen over de winst die met de verkoop van een Nederlands bedrijfsonderdeel wordt behaald.

Het logo van Nike. Beeld afp
Het logo van Nike.Beeld afp

Apple ontdook voor tientallen miljarden aan belasting, blijkt uit Paradise Papers
Het Amerikaanse technologiebedrijf Apple, een van de meest winstgevende bedrijven ter wereld, heeft over de afgelopen drie jaar voor tientallen miljarden dollars aan belasting ontweken door twee dochterbedrijven in het geheim van Ierland naar het Britse eiland Jersey te verhuizen.

Wie durft er een eind te maken aan de belastingparadijzen?
Na de 'Luxemburg Leaks' en 'Panama Papers' liggen opnieuw miljoenen documenten op straat die aantonen hoe de allerrijksten massaal de belastingen ontwijken. Wat is er terechtgekomen van de plannen om hier korte metten mee te maken? (+)

Na de 'Panama Papers' van vorig jaar zijn er nu de 'Paradise Papers', waarin allerlei verborgen details van financiële relaties worden onthuld
Vooral de omgeving van Trump komt extra in het licht te staan.

De Paradise Papers is de laatste aflevering in een serie onthullingen over superrijken. Beeld AFP
De Paradise Papers is de laatste aflevering in een serie onthullingen over superrijken.Beeld AFP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden