Trots

Ruim tien jaar geleden kon een Nederlander met recht trots zijn op ons land. De goede reputatie was mede gebaseerd op tolerantie en solidariteit....

Babyloniënbroek Herman van Krieken

Toen werden we geconfronteerd met het drama in Srebenica. Nederland keek toe bij een massa- moord terwijl we mede verantwoordelijk waren voor de veiligheid van de slachtoffers. Na de aanslagen in New York ging ons land samen met de fijne vrienden uit de VS (Guantánamo Bay en geheime gevangenissen!) het barbaarse Afghanistan bezetten. Waarom Afghanistan en niet Saudi-Arabië? De meeste kapers kwamen toch uit het laatste land? De volgende bezetting vond plaats in Irak, Nederland volgde grote vriend Bush die met leugens de bezetting rechtvaardigde.

Dit jaar kwam de voormalige KGB'er Poetin op visite in Nederland. De man die verantwoordelijk is voor de vele wreedheden in Tsjetsjenië. Zijn harde aanpak werd door koningin Beatrix geprezen, het 'goedpraten' van staatsterreur? CDA en VVD namen haar zonder enige reserve in bescherming. Handelsbelangen zijn blijkbaar veel belangrijker dan mensenrechten.

In ons land zijn steeds meer mensen aangewezen op voedselbanken. De regering besluit totaal overbodige kruisraketten te kopen. Wel geld voor nutteloze wapens, geen geld voor fatsoenlijke uitkeringen? De regering heeft de mond vol over normen en waarden. De polarisatie van diezelfde regering zorgt echter voor steeds meer onrust. Het geweld in de maatschappij neemt toe.

Mensenrechten worden ons afgenomen onder het mom van terrorisme bestrijding. Vergeten wordt dat de enige zinvolle manier om terrorisme te bestrijden begintmet het fatsoenlijk en rechtvaardig behandelen van andere mensen, van andere landen, van andere bevolkingsgroepen.

Vluchtelingen worden behandeld als burgers zonder veel rechten, moslims hebben nagenoeg geen rechten meer. De verantwoordelijke minister heeft de kamer onjuist geïnformeerd over de kwestie-Congo. Ooit was dit een doodzonde, nu zitten de ministers vastgeklonken aan het pluche van de regering.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden