Trots

Ga eens op je voorvoeten staan. Lopen gaat nog, maar stilstaan, je blijft heen en weer wiebelen. Zeker als je ze netjes naast elkaar zet, is het moeilijk evenwicht houden. Iemand hoeft maar een duwtje te geven en daar ga je. Kan makkelijk gebeuren op een receptie.


Ze staan in de rij om prins Philip een handje te geven. Is dat niet Kate rechts achteraan? Die jurkjes van haar worden met de dag simpeler. Krijgt ze vast vaker te horen, dat ze op Kate lijkt. Misschien begint de prins er wel over als ze aan de beurt is, hij staat erom bekend dat hij geen blad voor de mond neemt.


Maar eerst de jonge oorlogsinvalide. Ondanks de kleine stukjes plastic onder zijn protheses lijkt staan voor hem de gewoonste zaak van de wereld. Kan niet anders of hij heeft microprocessoren in zijn kunstknieën zitten. Die kunnen je in evenwicht houden zoals ze ook raketten rechtstandig laten opstijgen.


Cayle Royce, zo heet de man met de kunstknieën, was in 2011 gestationeerd in Afghanistan. Bij een vuurgevecht met de Taliban stapte hij op een IED, afkorting van Improvised Explosive Device. Bermbom zeggen wij, wat een beetje raar is, je hebt ze ook midden in het veld. Deze wás midden in het veld. Cayle stapte erop, linkerhand zwaar gewond, je kunt het zien, nek gebroken, benen boven de knie eraf. Drie dagen lag hij in coma en toen begon een revalidatie waar hij zich vastberaden op wierp.


Daar staat hij dan, trots dat hij erbij is, trots op zijn protheses. Anders had hij wel een lange broek aangetrokken, een paar deugdelijke schoenen erbij. Trots dat hij alleen plaatjes ter grootte van een stukje zeep nodig heeft om rechtop te staan.


Na afloop wilde de pers weten wat de prins had gezegd dat iedereen zo moest lachen. Ook zijn moeder kon haar lachen niet houden, ze staat naast Cayle.


'De prins zei dat ik wieltjes onder mijn prothese moest nemen, dan kon ik me sneller verplaatsen.'


Of het niet ongepast was dat de prins dat had gezegd.


'Helemaal niet', had Cayle geantwoord. 'Prins Philip zet zich met woord en daad in voor oorlogsinvaliden. En je kunt nog met hem lachen ook.'


Updates


Twitter.com/HansAarsman

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden