Trotse zeilschepen in delta Aa en Dommel

Vanuit de trein komende uit de richting Eindhoven is Het Paleiskwartier van Den Bosch niet te missen. Er zijn heel wat stations waar je blij bent niet te hoeven uitstappen....

Armada is de naam van tien appartementgebouwen in het nieuwe Paleiskwartier die zich in zuidelijke richting evenwijdig aan de spoorlijn tonen. Door de gebolde gevelvorm lijkt het ensemble inderdaad op een trotse verzameling zeilboten uit de tijd van de zilvervloot.

Eigenzinnig, speels en imposant liggen de tien longhouses en tallhouses van de Londense architect Anthony McGuirk van Building Design Partnership aan een langgerekt waterbassin. Eindelijk nog eens architectuur waar je de trein voor uitkomt.

Uitgang West richting Brabanthallen verschaft de snelste toegang tot Het Paleiskwartier. Er is royaal rode baksteen gebruikt; zoals op zo veel plaatsen bestaat ook hier kennelijk behoefte aan een mediterrane uitstraling.

Naamgever van deze wijk die pas binnen een jaar of acht volledig gereed zal zijn, is het Paleis van Justitie van de Belgische architect Charles Vandenhove. Dit monumentale neoklassieke gebouw met het grootste zinken dak van Nederland is tevens het poortgebouw naar het nieuwe stadsdeel. Het gebied kan volgens de ontwikkelingsmaatschappij op termijn uitgroeien tot het architectonische paradepaardje van Den Bosch en gemakkelijk concurreren curreren met Cmique uit de Rotterdamse Maastricht en Kop van Zuid.

Apart en interessant kan het stadsdeel in dit stadium in elk geval al worden genoemd. Het Paleiskwartier is gespeend van de lamlendige saaiheid die veel nieuwbouwwijken kenmerkt. Door te kiezen voor een grote bebouwingsdichtheid en hoogbouw zal dit project een echt stedelijk karakter gaan bezitten.

Het Paleiskwartier telt nu ongeveer zeshonderd opgeleverde appartementen als onderdeel van het totale programma dat circa veertienhonderd woningen omvat. Een compacte stad, die op dit moment nog niet echt bruist, maar die het in zich heeft later dynamisch te sprankelen.

Na het Paleis is een confrontatie met de Armada-appartementen onvermijdelijk. Het zijn charmante aandachttrekkers die een omweg rechtvaardigen. Armada is een mix van koop -en huurwoningen in het duurdere segment. De tien evenwijdig liggende gebouwen zijn op grond van hun bolle gevelvorm en de kleurstelling met elkaar verwant. De langgerekte longhouses en de met acht verdiepingen iets hogere tallhouses liggen naast elkaar. De zijkanten bestaan uit rood geribbelde baksteen, die de gevel dankzij het relieen gevlekte dieptewerking geeft. De noordelijk gelegen achterkant is wit. Blikvangers zijn de grijskleurige, gebochelde zuidgevels met hun gedeukte roestvaste stalen banen. Deze gebutste platen maken van de gevel een vibrerende massa; een wapperend zeil. De mahoniehouten kozijnen brengen met hun bruine kleur warme accenten aan in de gevel.

Sierlijk staan ze aan de rand van het bassin, bijna verlangend naar een echte golfslag. De naam, Armada, neem je bij het zien van dit project graag op de koop toe, want het is een onzinnige naam zonder historische verwijzing. 'Onoverwinnelijke Moerasdraak' is de naam die deze stad, gelegen in het drassige deltagebied van de riviertjes de Aa en Dommel van oudsher heeft gehad. Dit is geen plek voor een stuwende armada. Anderzijds, waarom zou je Den Bosch niet enige grandeur gunnen? En dan begin je met een grote naam. Armada is tenminste architectuur waar je niet zeeziek van wordt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden