Trots op 'ergste stukje Nederland'

Er moet veel gebeuren om Rotterdam-Zuid, met zijn opstapeling van sociale problemen, er bovenop te helpen. In Ahoy mag zelfs de burgemeester van Amsterdam erover meepraten.

ROTTERDAM - Dat Marco Pastors, tot voor kort hét gezicht van Leefbaar Rotterdam, weinig op heeft met omfloerste bewoordingen, is bekend. Zaterdag in Ahoy maakt hij, de directeur van het Nationaal Programma Rotterdam Zuid (NPRZ), een niet bijster gelukkige entree tijdens de bijeenkomst Duizend op Zuid, waarop de toekomst van 'Zuid' ter discussie staat.

Duizend bewoners van wijken 'op Zuid' trotseerden sneeuwbuien om op de vrije zaterdag mee te praten over de problemen in hun wijken, als Pastors hun voorhoudt dat ze in 'het slechtste deel van Nederland' wonen. Hier spreekt behalve de directeur en oud-politicus ook de ervaringsdeskundige: Pastors is zelf van 'op Zuid'.

Niettemin, zijn kwalificatie over het 'slechtste' stukje Nederland valt niet lekker. Bewoners van Charlois, Feijenoord en IJsselmonde weten heus wel dat het hier niet allemaal even gladjes verloopt, maar het waardeoordeel van Pastors voelt toch als een dolksteek.

Hallo! Zijn we hiervoor naar Ahoy gekomen? Aan tafel 42 van de zogeheten Burgertop wil de verontwaardiging maar moeizaam wijken. Bij een aantal oer-Rotterdamse bewoonsters blijft het openingswoordje van Pastors in het hoofd rondtollen.

Sonja: 'Slechtste? En daar woon ik? Daar schrik ik van.'

Herma: 'Gaat het vandaag ook niet een beetje over respect voor elkaar?'

Sonja: 'Tjonge, het ergste stukje Nederland... Het doet gewoon pijn.'

En dat terwijl Pastors met zijn Burgertop, een voor Nederlandse begrippen nieuw fenomeen om de bevolking meer bij het bestuur te betrekken, juist wil bereiken dat noodzakelijke veranderingen op Zuid steun van de bewoners krijgen. Politici en ambtenaren kunnen van alles en nog wat bedenken om Rotterdam-Zuid uit het slop te trekken, maar slaan alle voornemens wel aan bij de bewoners zelf?

Twee jaar geleden is Rotterdam-Zuid (200 duizend inwoners) officieel tot nationaal probleemgebied bestempeld. Nergens in Nederland heeft de opeenstapeling van problemen zulke vormen aangenomen, zeker niet getalsmatig. Verkrotting en criminaliteit tasten de leefbaarheid aan. Werkloosheid en schooluitval zijn er drie keer zo hoog als het landelijk gemiddelde.

Voor Zuid is daarom een heus 'Nationaal Programma' in het leven geroepen. Extra investeringen van rijksoverheid en gemeente moeten dit deel van Rotterdam in twintig jaar tijd een metamorfose bezorgen, en burgemeester Ahmed Aboutaleb beklemtoont zaterdag nog maar eens dat nog miljarden nodig zullen blijken om Zuid erbovenop te helpen. Zijn collega uit '020', Eberhard van der Laan, is een van de grondleggers van dat nationale programma. Hij is zaterdag naar Ahoy gekomen om van zijn betrokkenheid te getuigen.

En meer dan dat, want de woorden van Van der Laan gaan er in Ahoy wel goed in. Handig bespeelt de burgemeester van de concurrerende stad het sentiment. 'Als minister heb ik het gezien: jullie hebben hier de mooiste school van Nederland, met al die nationaliteiten.' Wat Van der Laan betreft, mag het Rijk in de verdeling van geldstromen voor de vier grote gemeenten Rotterdam-Zuid zeker bevoordelen.

Niet iedere representant van de hoofdstad kan in Rotterdam-Zuid op een warm welkom vertrouwen, en al helemaal niet na de Ajax-Feyenoord (3-0) van een weekje tevoren. Het motto van laatstgenoemde club, geen woorden maar daden, wordt deze middag aan de meer dan honderd tafeltjes vaak aangehaald.

Daar praat een dwarsdoorsnede van de bevolking over wat er moet veranderen 'op Zuid.' Onderwijs en werk staan deze middag centraal. Aan tafel 42 gaat een Antilliaans stel en een aantal vrouwen uit Charlois gepassioneerd aan de slag, met de griffier van de gemeenteraad als gespreksleider.

Wat in die paar uurtjes wel duidelijk wordt is dat prioriteit geven aan de strijd tegen schooluitval op veel instemming kan rekenen. Niettemin kan de stelling dat ouders zich meer moeten bemoeien met de opleiding van hun kinderen niet helemaal de goedkeuring wegdragen van Janneke, bewoonster van het Zuidplein. 'Bemoeien klinkt zo negatief! Ze moeten interesse tonen. Echte interesse.'

En in de aanpak van de werkloosheid moet het niet bij woorden blijven, maar zijn ingrijpende daden gewenst, vindt de Burgertop. Het plan van de Rotterdamse wethouder Marco Florijn om bijstandstrekkers in het Westland te laten werken in de kassen, is te veel een papieren tijger gebleken. Sonja, uit Charlois: 'Kort ze dan écht op hun uitkering. Prima toch?'

Draagvlak van duizend

De Burgertop in Rotterdam-Zuid is een van oorsprong Belgisch initiatief. Schrijver David Van Rey-brouck nam in 2011 het initiatief tot de vorming van een burgerplatform (G1000) in een poging het gat te dichten tussen wat gewone mensen denken en politici besluiten.

Politici moeten vaker en dwingender worden geconfronteerd met wat de bevolking vindt, zegt Van Reybrouck. 'Een keer in de vier jaar een bolletje rood mogen kleuren, is niet toereikend.' Vorige maand presenteerde de G1000 van Van Reybrouck de eerste uitkomsten van talloze praatsessies. Een van de conclusies: in België moet veel meer worden genivelleerd, via de belastingen.

Van Reybrouck is niet bang dat politici zich weinig gelegen laten liggen aan wat de G1000 inbrengt. 'De voorzitter van ons kleinste parlement, het Duitstalige, heeft al toegezegd dat bevindingen van de G1000 worden verankerd in de besluitvorming.'

Het burgerinitiatief is ook opgepakt in IJsland en Ierland, zegt de schrijver.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden