Tropische taferelen in rouwkunst van as

Wat je al niet kunt doen met de as van een overledene. Verstrooien over de wereldzeeën, in een baan rond de aarde brengen, of gewoon, een beetje saai, in een urn op de schoorsteenmantel zetten....

Josje Spinhoven

Een Amerikaanse kunstenares heeft iets nieuws bedacht. Bettye Wilson-Brokl uit Biloxi, Mississippi verwerkt crematie-as in schilderijen.

Wilson-Brokl begon met het maken van rouwkunst toen haar moeder enkele jaren geleden overleed. Haar resten hangen nu door het hele huis aan de muur. 'Er gaat bijna geen dag voorbij zonder dat ik mijn moeder even aanraak', vertelt ze.

De kunstenares, die als kind begrafenisondernemer wilde worden, maakt nu op bestelling schilderijen met verf en strooit daaroverheen de as. Het geheel wordt geseald en ingelijst.

Om de artieste inspiratie te geven, vult de nabestaande een formulier in met gegevens over de overledene, zoals diens lievelingskleur en favoriete jaargetijde. Deze informatie vertaalt Wilson-Brokl in kleuren en vormen.

Ze kan ook een portret maken van de loved one of een schilderij van een plaats waar hij of zij graag kwam. Dat doet ze door een foto na te schilderen. Overigens kan ook de as van een overleden huisdier worden verwerkt tot rouwkunst.

Een andere mogelijkheid is de 'schaduwdoos', een collage die behalve de as enkele objecten bevat die belangrijk waren voor de overledene. Als voorbeeld noemt Wilson-Brokl de schaduwdoos van een borduurgek: die bevat naast haar foto een naald, een rolletje garen en een borduurwerkje.

Het bedrijf van Wilson-Brokl heeft inmiddels vier artiesten in dienst, ieder met een eigen specialiteit: abstract, dieren en bloemen, realistisch en tropische taferelen.

'Verrassend genoeg krijg ik weinig negatieve reacties', zegt Wilson-Brokl. 'De meeste mensen vinden het geweldig. Ze zeggen dat ze zich kunnen voorstellen dat het helpt bij de rouwverwerking.'

Toch zal de rouwkunst niet bij iedereen in de smaak vallen, geeft ze toe. 'Het is meer iets voor mensen die de as van een dierbare al jaren hebben en niet weten wat ze ermee moeten doen, die klaar zijn met rouwen.'

Een tevreden cliënt schrijft op www.memorialart.com, de site van Wilson-Brokl: 'Lieve Bettye, het kunstwerk is prachtig! Ik weet niet welke kant boven hoort, maar het is hoe dan ook mooi.'

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden