Tropische bomen ouder dan gedacht

Bomen in de Braziliaanse Amazone kunnen meer dan veertienhonderd jaar worden, ouder dan vooralsnog voor mogelijk werd gehouden. Braziliaanse en Amerikaanse onderzoekers stelden de leeftijd van twintig bomen vast aan de hand van de koolstof-14-methode....

De leeftijd van bomen in een tropisch regenwoud is moeilijk vast te stellen. Het tellen van jaarringen geeft geen uitsluitsel, want vaak ontbreken de jaarringen of zijn ze onregelmatig omdat er geen seizoenswisselingen zijn.

Meestal wordt de leeftijd van tropische bomen afgeleid van hun groeitempo of sterftecijfers, gerelateerd aan de lengte van de meeste bomen. Aangezien deze gegevens binnen één boomsoort sterk kunnen uiteenlopen, zijn ook deze leeftijdsschattingen onnauwkeurig. Een studie in Costa Rica naar vijf boomsoorten wees uit dat het negentig tot zeshonderd jaar kan duren voor een boom uitgroeit tot een diameter van honderd centimer.

De veel nauwkeuriger C 14-methode werd in het Amazonegebied pas één keer eerder gebruikt, bij een vijfhonderdjarige notenboom met een diameter van 225 centimeter, schrijft Jeffrey Chambers van de Faculteit voor Ecologie, Evolutie en Mariene biologie aan de Universiteit van Californië, Santa Barbara in Nature van 8 januari. Met de C 14-datering wordt de leeftijd van een organisme berekend aan de hand van het aantal koolstof-14-isotopen.

Met zijn onderzoeksteam stelde Chambers de leeftijd van twintig bomen, van dertien soorten, vast. De bomen bleken tussen de tweehonderd en veertienhonderd jaar te zijn. Door de aanwezigheid van dergelijke zeer oude bomen in het regenwoud vermoedt Chambers dat een groot deel van de koolstof in het regenwoud zeer lang in de bomen wordt vastgehouden. Voor het duurzaam beheer van regenwouden is het van belang extreem lange kapcycli aan te houden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden