Tropenmuseum kan door, mits het fuseert

Het Tropenmuseum is gered. Het kabinet stelt tot 2017 jaarlijks 5,5 miljoen euro beschikbaar. De eerste twee jaar betaalt het ministerie van Buitenlandse Zaken dit, in 2016 het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.

VAN ONZE VERSLAGGEEFSTER KAROLIEN KNOLS

AMSTERDAM - Minister Bussemaker van OCW heeft dit woensdag bekendgemaakt in de Tweede Kamer, tijdens overleg over haar cultuurbeleid. Op de agenda stonden de 'visiebrieven' die ze de Kamer deze maand stuurde.

Het gaat om een overbruggingssubsidie waaraan Bussemaker en minister Ploumen voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking strikte voorwaarden stellen. Het Tropenmuseum moet met onmiddellijke ingang worden losgekoppeld van het KIT, het Koninklijk Instituut voor de Tropen. De collectie en de bibliotheek worden overgedragen aan het Rijk. Ook moet het museum fuseren met het Afrikamuseum in Berg en Dal en het Rijksmuseum voor Volkenkunde in Leiden, waardoor een nieuw museum voor wereldcultuur ontstaat.

Bussemaker was stellig: 'Zonder die voorwaarden doe ik het niet. Het nieuwe museum moet de kosten flink verlagen, het moet cultureel ondernemend worden en privaat kapitaal gaan aantrekken.'

Als aan alle voorwaarden is voldaan, wordt bekeken of hetgefuseerde museum vanaf 2017 opgenomen kan worden in de basisinfrastructuur, de subsidieregeling voor culturele instellingen van nationaal belang.

De minister garandeert niet dat de collectie in de toekomst op de drie locaties te zien zal zijn. 'Ik neem alleen verantwoordelijkheid voor de collectie, over de huisvesting ga ik niet.' Wat er met het gebouw aan de Amsterdamse Mauritskade gebeurt, kon zij daarom nog niet zeggen.

De 5,5 miljoen euro die het ministerie van OCW in 2016 betaalt, wordt gedekt uit het Museaal Aankoopfonds waarmee nieuw werk ten behoeve van de Collectie Nederland kan worden aangekocht. In het fonds zit momenteel nog 33 miljoen euro.

Bussemaker: 'Ik vind het een verantwoorde uitgave. Als je het hebt over het belang van een erfgoedcollectie, laten we dan wat er in de depots zit zichtbaar maken voor het publiek, voor we er weer nieuw werk aan toevoegen.'

De Tweede Kamer dringt al langer aan op een reddingsplan. Het Tropenmuseum belandde in de gevarenzone nadat het ministerie van Buitenlandse Zaken de subsidie had ingetrokken. Het KIT kreeg van met ministerie tot 2012 jaarlijks 20 miljoen euro. Het theater was al gesloten, de bibliotheek niet meer toegankelijk voor het publiek en het museum op maandag dicht.

Derk Vermeer, voorzitter Raad van Bestuur KIT is blij met de toezegging van de minister, maar laat weten dat de drie musea vooralsnog inzetten op het behoud van de eigen locaties. Vermeer: 'We kunnen de plannen nu uitwerken. Zo'n verregaande samenwerking van één museum op drie locaties vraagt echter om een financieel perspectief voor de lange termijn. Dat zal naar wij hopen in een later stadium op basis van uitgewerkte plannen gegeven worden.'

De reeds bij het KIT ingezette reorganisatie en de aangekondigde ontslagen zullen door de nieuwe plannen van het kabinet niet worden teruggedraaid.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden