Troost

ZOU LUBBERS zo'n baan bij de NAVO eigenlijk wel willen?..

JAN BLOKKER

Die man kan wekelijks binnenstappen bij een goedlopend familiebedrijf, hij doceert een paar uur per maand iets onbegrijpelijks (misschien wel iets onbestaanbaars) in Tilburg, elke avond wordt hij opgebeld door een wanhopig lid van het CDA dat wil weten hoe het in godsnaam verder moet met Heerma en de schamele rest van de christendemocratie - dus wat zal hij?

Volgens mij moet 't hèm verder een zorg zijn, maar willen wij zo graag dat hij het wordt, en als hij niet, dan desnoods die Van den Broek maar.

De derde secretaris van een schimmig wegenbouwproject in Genève hoeft maar een beetje zware griep te krijgen, of De Telegraaf opent met de kop 'Nederlander genoemd voor Europese functie'. De Wereldbank zoekt een jongste bediende, en in diplomatieke kring schijnen de namen van Paul Rosenmöller, Jack Goderie en Patrick Kluivert te circuleren. Straks geeft Boutros Ghali er de brui aan, en reken maar wat we in de krant zien staan: 'Wim Kok secretaris-generaal van de Verenigde Naties?'

Zoals rond het conclaaf van 1979 door Nederlandse journalisten heel lang en heel gretig over de kansrijke positie van kardinaal Willebrands is gefluisterd, terwijl iedereen al lang wist dat ze een Pool zouden nemen.

't Is een lieve trek in ons volkskarakter, waarover je in Le Monde te weinig leest. Daar kijken ze alleen maar naar Jaap Jongbloed en Maarten van Traa, en trekken de conclusie dat misdadigers bij ons salonfähig zijn op voorwaarde dat ze zich vermommen en met twee woorden liegen.

Maar realiseren ze zich wel dat de zo gesmade politie tegelijkertijd in een bittere strijd is gewikkeld met minister Dijkstal om een paar tientjes loonsverhoging, wat toch niet nodig zou zijn als ze werkelijk miljoenen aan de drugshandel hadden verdiend, en dat ze desondanks bereid is haar gerechtvaardigde eisen binnenkort kracht bij te zetten met publieksvriendelijke acties?

Ja, ja, hoor ik die Fransen al honen: dan zullen ze uit hun onnoemelijke IRT-voorraden waarschijnlijk gratis heroïne aan voorbijgangers uitdelen, zodat het land nog verder afglijdt naar de staat van degeneratie die het ons onmogelijk maakt de Noord-Atlantische Verdrags Organisatie (denk aan Cuba, Noord-Korea en China!) aan een Nederlander toe te vertrouwen.

Want de vooroordelen zitten diep, en ik moet nog zien of Van Mierlo ze straks uit Chirac z'n hoofd gepraat krijgt.

'Wat hoor ik, monsieur Mirleau, wilt u nou ook al met alle geweld een correctief referendum?'

'Met uitzondering van de rijksbegroting, het koninklijk huis en de uitvoering van internationale verdragen, monsieur le président.'

'Die zou ik er dan ook maar bij nemen als u consequent wilt blijven. Dan kunnen uw door en door gedrogeerde burgers tegen het lidmaatschap van de OTAN stemmen, en dan zijn we meteen verlost van het eeuwige gezeur of we nog een betrekking hebben voor monsieur Lubbers.'

'Ons volk, monsieur le président, voelt zich verbonden met zijn grote mannen: met Louis van Gaal, met Joop van den Ende, met Rudi Carrell, met Ruud Lubbers. Het is, anders dan u, misleid door Le Monde, lijkt te denken, een braaf, patriottistisch, gehoorzaam en aan zijn bescheiden glorie verknocht volk waarvan ik wel eens heb gezegd: het zijn net Fransen.'

Maar het zal allemaal, vrees ik, aan dovemansoren gezegd zijn.

Ze kennen ons niet in Parijs, en Lubbers zou die baan niet alleen niet moeten willen, hij zou 'm moeten weigeren.

Laat ons troost putten uit het feit dat Willy Claes een Belg was.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden