Troostrijke gehaktballen

Weekendrecept

Kookboekenmaker, kok en illustrator Yvette van Boven maakt elke week een gerecht in de oven.

Beeld Yvette van Boven

Het was een miezerige, druilerige dag. Zelfs de hond wilde niet naar buiten. Ik gooide nog een blokje op het vuur en dacht aan gehaktballen. Dat is toch een van de troostrijkste eetbare dingen die er zijn. Die van mijn vader waren ongeëvenaard, die van mijn moeder zijn dat ook, maar dan weer heel anders. De Amsterdamse Jordanees maakte de bal op nog een andere manier. Met garnalen erdoor voor het umami-effect, lang voordat dat woord bestond.

Ik maakte een combinatie van de drie. En het resultaat mag er wezen.

Benodigdheden

100 ml melk
75 g broodkruim/paneermeel
1 ui, fijngehakt
plensje olijfolie
zeezout en zwarte peper
500 g biogehakt
1 ei
8 salieblaadjes, fijngehakt
1/2 eetl. verse tijmblaadjes
snufje cayennepeper
100 g Hollandse garnalen

Voor de jus
300 ml kippenbouillon
100 ml droge witte wijn
de rasp en het sap van 1 citroen
1 eetl. verse tijm of salie, fijngehakt

Recept voor 10 ballen

Week het broodkruim 10 minuten in de melk. Wring het uit en gooi de overgebleven melk weg.

Fruit intussen de ui in iets olijfolie tot ze mooi zacht en glazig is. Zet opzij om af te koelen.

Kneed dan alle ingrediënten goed doorelkaar. Voeg peper en zout toe en vorm er 10 balletjes van.

Bak ze eventueel in porties in een scheutje olijfolie in een enkele laag op middelhoog vuur rondom bruin. Bewaar de reeds gebakken ballen in een ovenschaal onder folie.

Blus de lege pan af met de wijn, laat het iets inkoken en giet dan de bouillon en de citroenrasp en het -sap en de kruiden erbij. Laat iets inkoken en giet over de ballen in de ovenschaal.

Zet de schaal in een voorverwarmde oven op 200 graden en bak de ballen in 20 minuten gaar. Wij aten ze met een gratin van zoete aardappel en spinazie. Dat recept krijgt u volgende week.

Yvette van Boven laat het ovengerecht wekelijks zien op Instagram: @yvettevanboven

Beeld Yvette van Boven
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.