Troost voor motor- en fietspelgrim

Op zeven kilometer van de Nederlandse grens bestaat het Rijke Roomse Leven nog. Onze Lieve Vrouwe van Kevelaer voorziet ook in 2013 in vreugde en verlichting.

KEVELAER - Het genadeprentje van Onze Lieve Vrouwe is omringd door parels en diamanten. Boven de kroon op haar hoofd staat geschreven: 'Consolatrix Afflictorum ora pro nobis': 'Troosteres der Bedroefden, bidt voor ons.' Die tekst dateert uit 1640, bidden voor de bedroefden doet Onze Lieve Vrouwe van Kevelaer anno 2013 nog steeds. Voor de Genadekapel staan rijen bedevaartgangers uit alle delen van Duitsland en uit het zeer nabijgelegen Nederland.


Godfried Bomans noemde bedevaartplaatsen 'praatpalen naar de hemel'. Dat ook in onze contreien aan zulke communicatie behoefte blijft, zie je in september in het Duitse Kevelaer, de grootste bedevaartplaats van noordwest-Europa. Agnes en Trees komen uit Ruurlo, Ellen uit Budel, Annie uit Apeldoorn, Hendrikje uit Almelo. Allemaal komen ze elke nazomer naar Kevelaer, allemaal keren ze met verwarmd hart naar huis terug.


Toegegeven: bij de Nederlandse Kevelaergangers ligt de gemiddelde leeftijd tegenwoordig vrij hoog. Uit Duitsland zijn er opvallend veel gezinnen met jonge kinderen: de ontkerkelijking gaat daar minder snel.


Al aan de rand van Kevelaer vullen parkeerplaatsen zich met touringcars. Op het plein met de Genadekapel, de Kaarsenkapel, de Basiliek en de Doop-, de Biecht en de Sacramentskapel is nauwelijks een vierkante centimeter vrij. Hier worden openluchtmissen opgevoerd, kleine en grote Kruiswegen gelopen. Voor de Basiliek speelt een ensemble van Duitse koperblazers. Verderop wordt het Ave Maria gezongen. Gina, Floor en Ingrid van koor JabbaJ van de parochie Aalten zijn hier voor het eerst. 'De sfeer is ronduit overweldigend', zegt Gina. 'We hebben spontaan buiten gezongen, dat hebben we nog nooit eerder gedaan.'


Ellen uit Budel kwam al meer dan zestig keer met haar parochie Onze Lieve Vrouwe Visitatie naar Kevelaer. Altijd weer vindt zij er 'vreugde en troost'. Voor de touringcarpelgrims uit Budel is er in de Biechtkapel een Nederlandse mis. De fietsers van Onze Lieve Vrouw Visitatie zijn al aan de 75 kilometer naar huis begonnen. Fietspelgrims zijn in opkomst, zie je aan fietsbroeken in het straatbeeld.


Motorpelgrims zijn hier ook, en menig motor verlaat Kevelaer gezegend. 'De derde week van juli staat Kevelaer helemaal in het teken van de motorenbedevaart', vertelt Maria Kühnen van de religieuze souvenirwinkel Königin der Niederlande. 'Honderden motoren vormen dan een verlichte kring door de stad, dat is echt prachtig.'


Toen de eenvoudige marskramer Hendrick Busman anno 1641 pauzeerde om bij een klein kruis te bidden, lag hier een stil zandweggetje. Tot driemaal toe hoorde Busman een geheimzinnige stem: 'Op deze plaats sult gij mij een kapelleken bouwen!' Omdat Busman arm was, besloot hij eerst nog wat voor dat kapelletje te sparen. In de week voor Pinksteren 1642 begreep hij dat er haast geboden was: zijn echtgenote Mechel kreeg toen 's nachts een visioen van een kapelletje met daarin een Mariaprentje uit Luxemburg dat soldaten haar kort daarvoor te koop hadden aangeboden. Mechel had het niet gekocht: te hoge vraagprijs.


Busman ging naarstig op zoek naar het prentje, kocht het van een luitenant die inmiddels in de gevangenis zat en spoedde zich naar Kevelaer om zijn kapelletje te bouwen. Op 1 juni van het jaar 1642 plaatste de pastoor van Kevelaer het prentje. Al een paar maanden later verrichtte de Troosteres der Bedroefden haar eerste wonder: Reinier en Margaretha uit Hassum bezochten haar met hun verlamde zoon Peter. Twee dagen later kon Peter weer lopen.


In 1643 schoot de Troosteres opnieuw te hulp, toen Eerutgen Dircks uit Huissen genas van zweren op haar benen. In de eeuwen erna gingen de wonderen door, al kregen die geleidelijk een minder medisch en meer algeheel opbeurend karakter.


Hendrick Busman wordt in Kevelaer geëerd met een standbeeld in de Busmannstrasse. In de Konditoreien laten pelgrims zich het gebak en ijs goed smaken. In Kevelaer is alles gut. In de nazomer kun je hier prima het nuttige met het aangename combineren. Rickie uit Apeldoorn maakt de bedevaart elk jaar met een van haar dochters, die dan ook graag willen shoppen.


Reproducties van Onze Lieve Vrouwe zijn in de souvenirwinkels eversellers. Echter: je ziet wel dat de tijden veranderen, vertelt Egon Rybicki. Zo vormen in zijn winkel de witte beeldjes van de de Amerikaanse kunstenares Susan Lordi het best lopende artikel. Die dragen titels als Just for you, Bright Star en Sunshine en raken duidelijk aan eigentijdse spiritualiteit. 'Het Duitse publiek verjongt zich', zegt Rybicki, 'het Nederlandse minder, maar de traditie is stevig.'


Uit Ravenstein kwamen ze dit jaar voor de 125ste keer naar Kevelaer. Om dat te vieren, reisde de Bossche bisschop Hurkmans met het gezelschap mee. Maar Budel sprant de kroon, zie je in de Kaarsenkapel met driehonderd kaarsen en minsten zoveel wapenschilden. Een schild van Budel is erbij, uit 1834.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden