Troost voor Marten Oosting, de moderne Sisyfus

Welk boek moet de man/vrouw van de week lezen? Wilma de Rek raadt Marten Oosting, die weer in het verhaal achter dat bonnetje moet duiken, De mythe van Sisyfus (1942) van Albert Camus aan. Daar kan de held van de moderne zinloosheid troost uit putten.

Marten Oosting, de moderne Sisyfus.Beeld An-Sofie Kesteleyn / de Volkskrant

Marten Oosting staat onder de douche en zingt met een snerpend stemmetje de smurfen na: 'Kom op, kom op, kom op/Want daar gaat-ie weer/We zijn er klaar voor dus/Kom op, kom op/Want daar gaat-ie weer.' Weer zogenaamd spitten naar het echte verhaal achter dat klotebonnetje. Weer in duizend bochten. Weer zoeken naar een zwartepiet die mag sneuvelen voor volk en vaderland - een hoge ambtenaar wellicht? Zuchtend spoelt de voorzitter van de commissie-Oosting de Head & Shoulders uit de witte haren, kleedt zich aan en heropent het onderzoek naar de affaire rond de schikking met drugscrimineel Cees H.

Marten Oosting is de moderne Sisyfus, held van de zinloosheid. Sisyfus kwam in opstand tegen de Griekse goden en werd bij wijze van straf voor de rest van de eeuwigheid opgezadeld met een akelig taakje: het tegen een berg op duwen van een loodzwaar rotsblok. Als hij bijna boven was, rolde het blok omlaag en kon Sisyfus opnieuw beginnen.

In De mythe van Sisyfus (1942) vergelijkt Albert Camus de mens met Sisyfus; hij drinkt een glas, hij doet een plas en alles blijft zoals het was. De zekerheid van de naderende dood maakt het leven zo absurd en zinloos dat je er net zo goed meteen een einde aan zou kunnen maken. Toch is De mythe van Sisyfus een troostrijk boek. Voordat de gewone mens het absurde ontdekt, streeft hij in zijn leven bepaalde doelen na, schrijft Camus. Hij handelt alsof hij vrij is. Maar de echte vrijheid leert hij pas kennen nadat hij het absurde heeft ontdekt. Als de steen voor de miljoenste keer omlaag is gerold en hij erachteraan sjokt om hem weer op te rapen, in het volle besef van de zinloosheid van die handeling. 'Het helder inzicht dat de oorzaak zou moeten zijn van zijn kwelling, schenkt hem tegelijk zijn overwinning. Er bestaat geen noodlot dat niet door verachting kan worden overwonnen', schrijft Camus. Kom op, kom op, daar gaat-ie weer.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden