Troonswisseling sobere fuif

Kroonprins Filip had graag een feest gewild als dat van Willem-Alexander. 'Mocht dat in België ook zo kunnen, zo warm en zo hartelijk, dat zou toch fenomenaal zijn', vertrouwde hij de echtgenote van Europees president Herman Van Rompuy na de Nederlandse troonswisseling toe.


Filip moet zich echter tevreden stellen met een miniversie van de Nederlandse inhuldiging. In België geen buitenlandse gasten, maar alleen landelijke hoogwaardigheidsbekleders. Geen hermelijnen koningsmantel, maar een legeruniform. Geen vaartocht om het volk toe te wuiven, slechts een balkonscène.


In feite wordt het zondag een gewone nationale feestdag, met als extraatjes de troonsafstand van koning Albert II en de eedaflegging door Filip, beide in beperkte kring. Het militair defilé zal misschien iets meer vliegtuigen tellen, het vuurwerk misschien een extra grote klapper. Maar op de balkonscène na is Filips kroning van elke glamour ontdaan.


Voor een deel komt dat doordat België geen ervaring heeft met abdicaties. De vorige kroningen vonden altijd plaats na de dood van de vorige koning, waardoor een groot feest ongepast leek. Bovendien kondigde koning Albert zijn abdicatie pas op 3 juli aan, te laat om nog buitenlandse staatshoofden uit te nodigen. Midden in de zomervakantie is dat sowieso niet evident.


In tijden van economische crisis wilde het Belgische koningshuis zich ook bescheiden opstellen. De kosten van de nationale feestdag waren op 100 duizend euro geraamd, met een beperkt surplus voor de extra's rond de kroning. Daarmee is de Belgische troonswisseling een stuk budgetvriendelijker dan de Nederlandse, die 7 miljoen euro heeft gekost.


De voornaamste reden is de politieke verdeeldheid rond het koningshuis. In Nederland vormt de koning een verbindende factor, in België kan zomaar het omgekeerde gebeuren. Veel Vlamingen vinden de monarchie een geldverslindend anachronisme, dat hen beknot in hun streven naar autonomie. Een groter en duurder feest zou hun anti-Belgische gevoelens nog vergroten.


Volgens sommige commentatoren vonden de Belgische politici een groot feest, waarop Filip uitvoerig in contact zou komen met zijn volk, bovendien te riskant. Liever een afstandelijke maar foutloze viering, dan een uitbundig feest met risico op een onhandige uitspraak van Filip. De krant De Morgen had het toepasselijk over 'een troonswisseling met dichtgeknepen billen'.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.