Troonopvolgers alom...

Royaltyvorsers halenvandaag hun hart op in Amsterdam. Het wemelt in de Nieuwe Kerk van de prinsen en prinsessen. Geen gekroonde hoofden, zo schrijft de koninklijke etiquette voor: staatshoofden ontmoeten de nieuwe koning pas als hij echt koning is. Des te meer ruimte is er voor de troonopvolgers.

De gastenlijst telt één uitzondering op de regel. Prins Albert II, staatshoofd van het vorstendom Monaco, is er wel bij. Monaco heeft immers niet echt een troonopvolger. Bovendien heeft Albert jarenlang met Willem-Alexander in het Internationaal Olympisch Comité gezeten.

De bekendste onder de koninklijke gasten is prins Charles (64), de langst wachtende troonopvolger uit de Britse geschiedenis. Hij was in 1980 ook aanwezig bij de inhuldiging van koningin Beatrix. Ditmaal komt hij samen met zijn tweede vrouw Camilla, die voor het eerst in Nederland op bezoek is.

Wereldwijd gaat de meeste aandacht uit naar de onverwachte komst van het Japanse kroonprinselijk paar prins Naruhito en prinses Masako. De kroonprinses is wegens zware depressies sinds 2002 niet meer voor een officieel bezoek het land uit geweest. Wel bracht Masako in 2006 met haar gezin op uitnodiging van koningin Beatrix de zomervakantie door in Apeldoorn.

Alle Europese vorstenhuizen: prins Charles (Verenigd Koninkrijk), prins Filip en prinses Mathilde (België), kroonprins Frederik en kroonprinses Mary (Denemarken), prins Albert II (Monaco), erfprins Alois en

erfprinses Sophie (Liechtenstein), erfgroothertog Guillaume en erfgroothertogin Stéphanie (Luxemburg), kroonprins Haakon en kroonprinses Mette-Marit (Noorwegen), prins Felipe en prinses Letizia (Spanje) en kroonprinses Victoria en prins Daniel (Zweden).

Van buiten Europa: kroonprins Naruhito en kroonprinses Masako (Japan), kroonprins Vajiralongkorn 9 en

zijn zus prinses Sirindhorn (Thailand), kroonprins Billah en kroonprinses Sarah (Brunei), kroonprins Salman bin Hamad al Khalifa (Bahrein), prins Hassan en prinses Sarvath (Jordanië), prinses Lalla Salma (Marokko), Sheikha Mozah, vrouw van de emir (Qatar). Oman en de Verenigde Arabische Emiraten zijn ook vertegenwoordigd.

Niet-koninklijke gasten: Kofi Annan, de voormalige secretaris-generaal VN, gouverneur-generaal Johnston

(Canada), Herman Van Rompuy, José Manuel Barroso en Martin Schultz (Europese Unie).

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden