Recept

Trofie con pesto

Volkskeuken

Wat zullen we eens eten vanavond? Iedere dag in de Volkskrant een verrassend recept. Vandaag: trofie con pesto (hoofdgerecht voor 4 personen)

Foto Studio V

Omdat het maar bleef regenen, besloten we Frankrijk te verruilen voor Italië. Volledig onvoorbereid, zonder kennis van de taal, de topografie en de regels rondom het vervoeren van fietsen achter op je camper. Het blijkt dat je een bord op je fietsen moet hangen, zodat iedereen kan zien dat er achter dat bord fietsen op de camper staan. Tja.

Gelukkig is Italië zonnig en mooi, hebben ze campings waar we terecht konden en werden we nergens uitgelachen als we met handen en voeten en Engels, Frans en Spaans iets probeerden duidelijk te maken.

Tallina van den Hoed. Foto Studio V

De supermarkten kunnen net zo overweldigend zijn als in Frankrijk. Zo veel lekkere dingen: grote brokken parmezaan, enorme hoeveelheden mozzarella, verse vissen die ik niet herkende en gangpaden vol met zo veel soorten pasta dat ik meteen een angstaanval kreeg: zouden Italianen je echt lynchen als je de verkeerde saus-met-pasta-combinatie maakt?

Dat viel reuze mee. Bovendien aten we voornamelijk uit. Het was veel te heet om zelf te koken, helemaal als je overal zo heerlijk pizza en pasta kunt eten. In Genua - beeldschoon! - kon ik niet anders dan iets kiezen met pesto Genovese: die is daar immers uitgevonden.

Je eet die daar niet met zomaar pasta, maar met trofie: een smalle, korte, gedraaide pasta. Fliebertjes. Niet de mooiste pasta, maar lekker! In grote supermarkten kun je trofie ook hier vinden. Lukt dat niet, neem dan fusilli. Of een andere pasta. Zo streng zijn we niet, toch?

Foto Tallina van den Hoed

Bereiding

Bak de pijnboompitten in een beetje olijfolie tot ze licht goudbruin kleuren. Laat ze niet verbranden. Zet het vuur dan uit.

Snoei de basilicumplant. Hak blaadjes en takjes grof en doe ze in een maatbeker. Doe de knoflook erbij, de Parmezaanse kaas, 2 volle eetlepels pijnboompitten en de olijfolie. Pureer dit met de staafmixer tot het bindt. Proef op zout en peper.

Snij de aardappels in dobbelstenen en kook ze in gezouten water in 5 minuten gaar. Laat de laatste drie minuten de peultjes meekoken, tot ze net beetgaar zijn. Giet ze af.

Kook de pasta conform de verpakking. Giet af. Meng de pasta met aardappels, peultjes, pesto en de resterende pijnboompitten. Verdeel over vier borden, strooi er geraspte parmezaan overheen en denk nog even dat het zomervakantie is.

Reageren? volkskeuken@volkskrant.nl

Ingrediënten

- 80 g pijnboompitten
- 30 g basilicum (een supermarktplant)
- 1 teen knoflook
- 40 g parmezaanse kaas
- 60 ml olijfolie
- zout, peper
- 300 g geschilde vastkokende aardappelen
- 200 g peultjes
- 400 g trofie (pasta)
- Parmezaanse kaas

Foto Studio V
Pay-Uun Hiu, Tallina van den Hoed, Marcus Huibers, Onno Kleyn, Loethe Olthuis, Marie Louise Schipper en Sake Slootweg doen beurtelings suggesties voor de dagelijkse dis. Foto Studio V
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.