Troepenreductie in Irak komt in zicht

De Verenigde Staten gaan hun troepensterkte in Irak met ongeveer zevenduizend man terugbrengen. Het wordt gezien als een eerste stap naar een verdergaande troepenvermindering in 2006, op voorwaarde dat de situatie in Irak zich gunstig ontwikkelt....

De Amerikaanse minister van Defensie Rumsfeld, op bezoek in Irak, zei gisteren dat president Bush, na advies van de militaire commandanten, toestemming heeft gegeven voor een vermindering tot onder de gangbare 138 duizend. Die moet in het voorjaar zijn beslag hebben gekregen.

Momenteel bevinden zich 159 duizend Amerikaanse militairen in Irak. Met het oog op de Iraakse parlementsverkiezingen, vorige week, had de Amerikaanse regering extra troepen gestuurd.

Rumsfeld noemde geen aantallen. Hij zei dat twee brigades die naar Irak zouden gaan grotendeels op hun bases kunnen blijven. Volgens het Pentagon gaat het om zevenduizend man. Een van de brigades is dicht in de buurt gestationeerd, in Koeweit, en kan snel worden ingezet zodra de veiligheidstoestand daarom vraagt.

‘Ergens in 2006’, zei Rumsfeld, zal de Amerikaanse regering met nieuwe stappen komen. Er moet eerst een nieuwe Iraakse regering zijn en het land moet zelf beschikken over voldoende capabele veiligheidstroepen om terugtrekking van Amerikaanse soldaten te rechtvaardigen.

Er tekent zich een verschuiving af in de militaire aanwezigheid van Amerikanen in Irak. Het Pentagon stuurt steeds meer ervaren officieren, die optreden als adviseur van het Iraakse leger in opbouw. Een hoge militair van het Pentagon zei vrijdag: ‘Men zal een toenemend aantal oudere militairen zien dat leeft, eet, slaapt en vecht met Iraakse eenheden.’

President Bush heeft zich de afgelopen weken krachtig verzet tegen een onmiddellijke terugtrekking van alle troepen, en ook tegen een tijdschema voor de terugtrekking. Bush beschouwt het als een grote fout als de VS zich zouden vastleggen op een datum. Dat zou een uitnodiging zijn aan het verzet in Irak om toe te slaan zodra de Amerikanen zijn vertrokken.

Bush spreekt over terugtrekking in voorwaardelijke termen: er moet sprake zijn van een redelijke mate van stabiliteit in Irak, militair en politiek, voordat de Amerikaanse troepen naar huis kunnen.

Groot-Brittannië denkt dat het mogelijk is om al in mei te beginnen met het terugtrekken van troepen. Premier Blair heeft tijdens een bezoek aan Basra gezegd dat er geen tijdschema is voor het terugtrekken van de troepen, maar dat er reden is tot optimisme.

Op de vraag of generaal Tim Dutton – de voormalige Britse commandant in Zuid-Irak – gelijk heeft dat de terugtrekking al in mei kan beginnen, antwoordde Blair: ‘Ik zie geen reden waarom niet, als alles volgens plan verloopt. De generaal verkeert in een betere positie dan ik om dit te zeggen.’

Het is voor het eerst dat de Britse regering zich uitlaat over de termijn waarop de terugtrekking van troepen kan beginnen. Volgens Blair is de politieke en strategische situatie in Irak het afgelopen jaar drastisch veranderd. ‘Het hele proces hangt samen met de mogelijkheid van de Iraakse regering de eigen veiligheids- en politiemacht op te bouwen.’ Groot-Brittannië heeft achtduizend militairen in Irak.

Het Internationale Monetaire Fonds (IMF) heeft vrijdag een nieuwe lening aan Irak goedgekeurd ter grootte van ruim 577 miljoen euro. Dit is een blijk van instemming met de manier waarop de regering in Bagdad probeert de Iraakse economie weer op poten te zetten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden