'Troepen Syrië verkrachten vrouwen, mannen en kinderen als wapen'

Syrische regeringstroepen gebruiken verkrachting en ander seksueel geweld op grote schaal als wapen tegen mannen, vrouwen en kinderen. Dat meldt de mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch (HRW) vandaag.

Syrische soldaten lopen gewapend over straat in Damascus. Beeld afp
Syrische soldaten lopen gewapend over straat in Damascus.Beeld afp

Waarschuwing vooraf: het artikel bevat schokkende getuigenissen.

De Amerikaanse organisatie baseert de conclusie op basis van verschillende meldingen vanuit Syrië van slachtoffers zelf en van mensen die getuigen waren van seksueel geweld bij anderen. Onder hen zijn reddingswerkers, oud-gevangenen, gedeserteerde soldaten en voorvechters van vrouwenrechten.

'Seksueel geweld tijdens gevangenschap is een van de vele gruwelijke wapens uit het arsenaal van de Syrische overheid en Syrische veiligheidstroepen gebruiken het regelmatig om gedetineerden te vernederen en kleineren. Ze doen dit volledig straffeloos', zegt Sarah Leah Whitson, directeur Midden- Oosten van HRW.

Syrische kinderen zwaaien met de verzetsvlag tijdens een bruiloft tussen drie leden van het Vrije Syrische Leger in Sarmada. Beeld reuters
Syrische kinderen zwaaien met de verzetsvlag tijdens een bruiloft tussen drie leden van het Vrije Syrische Leger in Sarmada.Beeld reuters

Woonwijken
'Het misbruik beperkt zich niet tot de gevangenissen. Regeringstroepen en leden van sympathiserende milities, de shabiha, hebben eveneens tijdens raids op huizen en woonwijken vrouwen en meisjes seksueel misbruikt', aldus Whitson. 'Gevallen uit heel Syrië zijn bij ons gemeld, maar de meeste kwamen voor in Homs, het epicentrum van de opstand'.

HRW citeert in hun rapport een man die zegt gevangen gezeten te hebben in Latikia, in een cel met meer dan 70 andere mensen. Volgens de getuigenis van de man waren de jongens slechter af dan volwassen mannen. Sommigen werden verkracht en met hun vingernagels uitgetrokken naar de cel teruggebracht. 'Eén jongen kwam terug, hevig bloedend van achteren. Hij kon niet meer lopen. Het was iets wat ze deden met de jongens. Alles wat we konden doen, was voor ze huilen', getuigt de man.

Volgens HRW werden de meeste gewelddadigheden gepleegd met medeweten van bevelhebbers zoals officieren, zeker in de gevallen waarbij gevangenen elektrische schokken aan hun genitaliën toegediend kregen.

Een rookpluim steeg gisteren op uit een woonwijk in Homs. Beeld afp
Een rookpluim steeg gisteren op uit een woonwijk in Homs.Beeld afp

In een ander interview dat HRW afnam van een vrouw uit de omgeving van Karm al-Zeitoun, vlakbij Homs, dat in maart onder de voet gelopen werd door overheidstroepen, vertelt ze dat het leger burgers verkracht. De vrouw getuigt hoe ze hoorde hoe na de inval soldaten haar buren verkrachtten terwijl zij zichzelf in het appartement ernaast zich verstopt had.

'Ik kon horen hoe een meisje vocht met één van de mannen. Ze duwde hem weg, waarop hij haar in het hoofd schoot'. Volgens de vrouw werden drie meisjes, van wie de jongste 12 jaar oud was, daarna verkracht.

Nadat de soldaten de woning verlaten hadden, ging de vrouw naar binnen. 'De toestand binnen was onwerkelijk. Het meisje van 12 lag op de grond, bloed tot aan haar knieën. Ze was door meer dan één soldaat verkracht. Ze was uitgescheurd over de lengte van een wijsvinger. Ik ga nooit meer terug. Het achtervolgt me. Ik zie het in mijn dromen en dan kan ik alleen maar huilen', vertelt de vrouw in het interview.

Schaamte
Sommige getuigen vertelden HRW dat slachtoffers het niet aan hun families wilden vertellen uit angst of schaamte. In één geval meldt HRW dat een verkrachte vrouw bereid was haar verhaal aan de organisatie te vertellen, maar dat haar echtgenoot haar dat verbood.

'Zelfs als ze hulp willen zoeken, hebben Syrische slachtoffers beperkt toegang tot medische of psychologische behandeling of andere bijstand', schrijft Whitson. 'Het is van het grootste belang dat slachtoffers van seksueel geweld hulp krijgen zoals medische en juridische bijstand en sociale steun zodat de verwondingen veroorzaakt door de aanval benoemd kunnen worden, dat zwangerschappen, hiv en andere seksueel overdraagbare ziektes bestreden kunnen worden en dat bewijsmateriaal van de misdaden niet verloren gaat zodat de daders vervolgd en berecht kunnen worden'.

Brandende voertuigen die volgens de rebellen aan de shabiha toebehoorden. Beeld afp
Brandende voertuigen die volgens de rebellen aan de shabiha toebehoorden.Beeld afp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden