Troepen krijgen opdracht te vuren op onruststokers Familie zoekt vermisten na rellen in Jakarta

Het Indonesische bureau voor rechtshulp LBH probeert te achterhalen wat er is gebeurd met meer dan honderd mensen die sinds de rellen in Jakarta van het afgelopen weekeinde worden vermist....

Van onze buitenlandredactie

AMSTERDAM

De ongeregeldheden braken zaterdag uit toen de politie het hoofdkantoor van de Democratische Partij Indonesië (PDI) ontruimde. Het gebouw werd bezet gehouden door aanhangers van PDI-leidster Megawati Sukarnoputri - een dochter van de vroegere president Sukarno - die in juni is afgezet tijdens een door de regering en de strijdkrachten ondersteund congres van PDI-dissidenten. Woedende betogers hebben daarop brand gesticht in een aantal openbare gebouwen - waaronder het departement van landbouw, een militair complex en enkele Japanse autoshowrooms. Tientallen auto's en stadsbussen gingen eveneens in vlammen op.

Niet bekend

Amnesty International heeft uiting gegeven aan zijn bezorgdheid over de veiligheid van de arrestanten. Ook maakt Amnesty zich zorgen over de gewonden die naar militaire ziekenhuizen zijn gebracht; vooral omdat, naar verluidt, één van deze ziekenhuizen weigert familieleden toe te laten bij de gewonden. Ook Amnesty verlangt dat de autoriteiten opheldering verschaffen over de identiteit van arrestanten en gewonden.

De bezorgdheid van Amnesty en LBH wordt versterkt door de geruchten die de ronde doen in Jakarta over het aantal dodelijke slachtoffers - Amnesty noemt een mogelijk aantal van zes doden, maar volgens één gerucht zijn het er zelfs veertig. De politie, die in het weekeinde nog van twee doden sprak, noemde maandag tegenover The Guardian een aantal van drie.

Maandag en dinsdag zijn in Jakarta ettelijke winkelcentra en kantoren ontruimd na telefoontjes dat daar bommen zouden ontploffen. Eén van de ontruimde gebouwen was het ministerie van Informatie. Ook de winkelcentra Sogo en Mangga Dua stroomden leeg, evenals het 26 verdiepingen hoge gebouw van de Bank Dagang Negara en het Mulya Center. Er werden geen bommen gevonden. 'Dit is het werk van een grappenmaker die de mensen alleen maar de stuipen op het lijf wil jagen met zijn anonieme telefoontjes', zei een politiewoordvoerder.

De militaire bevelhebber van Jakarta, generaal Sutyoso, heeft zijn troepen opdracht gegeven onmiddellijk het vuur te openen op 'onruststokers die proberen de orde te verstoren'. 'Er zijn grenzen aan ons geduld', aldus de commandant.

De Amerikaanse regering heeft haar bezorgdheid uitgesproken over het geweld waarmee de Indonesische politie een einde heeft gemaakt aan de vreedzame bezetting van het PDI-kantoor. Washington vindt dat de Indonesische autoriteiten de mensenrechten dienen te respecteren.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden