Troepen dringen diep door in Irak

Amerikaanse en Britse troepen rukten vrijdagmiddag vanuit het zuiden van Irak op naar Bagdad, maar een van de eenheden moest zijn opmars staken na verzet van Iraakse strijdkrachten. Ten westen van Bagdad zijn twee belangrijke vliegvelden ingenomen, zegt een Amerikaanse regeringsfunctionaris...

ANPReuters en Internetredactie

De snelheid waarmee de troepen terrein veroveren in Irak, deed sommige Amerikaanse en Britse officieren de verwachting uitspreken dat de oorlog snel gewonnen kan worden. Maar het Witte Huis waarschuwde vrijdagmiddag dat de strijd nog steeds 'langdurig en gevaarlijk' kan zijn. Ook de Britse premier Blair probeerde het optimisme te temperen.

In het zuiden slaagden de Amerikaanse en Britse troepen er in enkele belangrijke plaatsen snel in te nemen. De militairen staan 'aan de randen' van strategisch belangrijke Zuid-Iraakse stad Basra, zei de Britse chef-defensiestaf Michael Boyce vrijdag in Londen.

Volgens Boyce moeten de troepen 'sporadisch' slag leveren, en ontmoeten zij hier en daar hevig verzet. Daarbij hebben de geallieerden 'enkele honderden' Iraakse soldaten krijgsgevangen genomen.

Boyce zei verder dat het Iraakse leger zeven olievelden in brand gestoken. Eerder meldden de Britten dertig brandende olievelden. Een aantal olie-installaties, onder meer bij Basra, is 'veiliggesteld'.

In de belangrijke zuidelijke havenplaats Umm Qasr werd vrijdag een felle strijd gevoerd. Volgens persbureau Reuters hebben Amerikaanse troepen de nieuwe haven in de stad maar is de oude nog in Iraakse handen. Boyce zei vrijdag dat de stad volledig is ingenomen.

Elders stuitten de Amerikaanse en Britse strijdkrachten op weinig tegenstand. Volgens Boyce heeft een 'zeer aanzienlijk' aantal Iraakse soldaten zich overgegeven.

Legerwoordvoerders melden dat een Amerikaanse marinier vrijdagochtend in de gevechten om het leven is gekomen. Bij een ongeluk met een legerhelikopter kwamen eerder vier Amerikaanse en acht Britse soldaten om. De helikopter stortte neer in Koeweit. Het ongeluk zou niet het gevolg zijn van gevechtshandelingen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden