Trippen, debatteren en wortels verbouwen in de blote kont

Dé bayboomers bestaan niet: ze zijn bedacht door andere generaties om de eigen identiteit te verstevigen. In hun versie van de geschiedenis hebben mensen die tussen pakweg 1946 en 1953 werden geboren ongeveer het volgende leven geleid:


Eerst kwamen ze, jong en onverantwoordelijk, in opstand tegen verstandige en beschaafde autoriteiten, met als gevolg dat er in Nederland tot op de dag van vandaag geen fatsoenlijk onderwijs meer gegeven wordt. Eindeloos lang deden de babyboomers daarna over hun studies. Tijd om te leren was er immers niet, met al dat marxis- tiesleninisties debatteren, flirten met Che, solidair zijn met Ulrike Meinhof, in de blote kont wortels verbouwen, trippen, partners ruilen, triootjes maken en andersoortige manieren om de wereld te verbeteren. In hun huwelijken gingen de babyboomers vervolgens gewoon door met de zelfontplooiing en de vrije liefde, waardoor ze vaak al voor hun dertigste hun eerste echtscheiding binnen hadden. Gelukkig hadden ze zich nu overal voor mooie salarissen ingewerkt, waardoor ze die alimentatie wel konden betalen. Dat al dat graaien niet de praktijkuitvoering was van de antimaterialistiese praatjes die ze hadden verkondigd, was een paradox waar ze zich niet mee vermoeiden. Ze waren immers 'de schaamte voorbij'. Tegenwoordig wonen de babyboomers in mooie huizen, verven hun haar, zijn ook in hun derde huwelijk nog niet monogaam en gaan onverminderd door met werken aan zichzelf. Daar hebben ze alle tijd voor, want met echt werken zijn ze al gestopt dankzij mooie uittredingsregelingen die ze voor zichzelf hebben gecreëerd en waarvan alleen zij profiteren - onbetaalbaar als die zijn. Wij jongeren zullen nog lang hard moeten werken om hun puin te ruimen.


Wie het bovenstaande ongenuanceerd of karikaturaal vindt, moet niet bij mij zijn maar bij Paul van Liempt (1962) en Paul van Gessel (1965), coryfeeën van Business News Radio. Het is weinig anders dan een samenvatting van Bye Bye Babyboomers, de bundel die onder hun auspiciën ontstond.


Laten we voorop stellen dat er 'schaamteloze' babyboomers voorkomen - ik heb diep medelijden met al die gewone mensen die hier worden weggezet als 'zelfvoldane plucheverslaafde graaiende hedonisten' terwijl ze nooit hebben getript, gegraaid of getriosekst omdat ze al jong moesten werken voor niet zoveel geld. Zulke mensen telt de geboortegolf, laten we wel wezen, meer dan zelfontplooiende trippers. De 'gewone' babyboomers hadden wat meer welvaart dan hun ouders, en ze hadden Bridge Over Troubled Water. Dat is althans een (beetje duffe) plaat die ik als kind in de vroege jaren '70 vaak bij mensen zag. Je ziet die nóóit in achteraf gemaakte films over het tijdperk - daarin pakken ze, mooier voor de mythe, altijd iets van The Doors of Jimi Hendrix.


Ik gun mensen hun mythes. We moeten allemaal ons zelfbeeld opkrikken. Wij zijn verstandig, verantwoordelijk, gedisciplineerd en lucide. Geen van de negentien auteurs in Bye Bye Babyboomers heeft impliciet een andere boodschap. Op de cover hebben de twee Pauls zichzelf overigens tot exclusieve auteurs verheven (zonder de term 'redactie').


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden