Triomftocht voor Action

Winkelketen Action ontpopt zich als serieuze bedreiging voor prijsvechters als Aldi, Lidl, DA en Blokker. Vorige week werd de keten overgenomen door het Britse private-equityhuis 3i, dat maar één doelstelling heeft voor de onderneming: meer groei.

SANDER HEIJNE

AMSTERDAM - Alleen al aan supermarktproducten heeft Action de omzet sinds 2006 met 170 procent zien stijgen, tot 137 miljoen euro per jaar.

De cijfers, die onderzoeksbureau GfK presenteerde, lichten niet meer dan een tip van de sluier van de groei die de Nederlandse winkelketen doormaakt. Supermarktproducten vormen maar een klein deel van het assortiment in de van-alles-wat-winkels van Action. Het leeuwendeel van de omzet komt uit non-foodproducten. Van serviesgoed tot gereedschap en van shampoo tot kleerhangers. De koopwaar heeft maar één gemeenschappelijke noemer: het is goedkoop.

Hoe het succes van Action er financieel uitziet, laat zich alleen maar raden. Het bedrijf geeft geen enkele openheid van boeken. Meer dan dat oprichters Gerard en Boris Deen en Robert Wagemaker sinds 1993 in Nederland, België en Duitsland 256 filialen hebben geopend, de laatste jaren in een tempo van 25 winkels per jaar, meldt de site niet. Een openbaar jaarverslag heeft Action niet en zelfs de plicht om jaarcijfers te deponeren bij de Kamer van Koophandel lapt Action aan zijn laars.

Zeker is dat de winkelketen veel geld verdient. Naar verluidt betaalt 3i een half miljard euro voor de Nederlandse prijsvechter. Een woordvoerster van de investeerders wil het bedrag bevestigen noch ontkennen. Wel is ze duidelijk over het motief van de Britten. 'Wij willen het bedrijf internationaal verder en sneller laten groeien dan het nu al doet, en dan gaan we het weer verkopen.'

Om die winst mogelijk te maken moet Action na de triomftocht door Nederland en Vlaanderen nu ook Duitsland en Wallonië gaan veroveren. De soldaten van het eerste uur zullen dat niet meer meemaken. De drie kwajongens die ooit een winkeltje begonnen in Enkhuizen, hebben alle aandelen van het bedrijf verkocht. Het komende jaar zullen ze hun opvolgers nog inwijden in de geheime formule. Daarna breekt er voor beide partijen een nieuwe fase aan.

De gebroeders Deen en Wagemaker zijn dan multimiljonairs op zoek naar een nieuw project. Action krijgt in het jaar dat het bedrijf 18 wordt eindelijk een volwassen bedrijfsvoering. Het zal voor beide even wennen zijn.

Zo heeft de directie van Action nooit een onderlinge hiërarchie gekend of enige verantwoording hoeven afleggen, zegt Charles Huijskens. Omdat het bedrijf zelf wars is van welke vorm van media-aandacht ook, heeft Action de communicatiestrateeg ingehuurd om onvermijdelijke vragen over de overname te beantwoorden. Huijskens omschrijft de oprichters als ondernemende mannen zonder poespas, die min of meer toevallig een gat in de markt hebben ontdekt. Geen types om een multinational te leiden.

'De oprichters van Action weten vooral hoe ze de consument dicht op de huid moeten zitten', verklaart Huijskens het concept van de winkel die alles verkoopt wat mensen niet echt nodig hebben. 'Ze kopen producten in die ze tegen een scherpe prijs kunnen krijgen. Klanten vinden het leuk dat het aanbod iedere dag anders is, dan kunnen ze een beetje door de winkel snuffelen. Omdat alles zo goedkoop is, kopen ze dan altijd wel wat.'

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden