Triomf voor Rogge: Saoedi-Arabië stuurt twee vrouwen naar Londen

Saoedi-Arabië stuurt toch twee sportvrouwen naar de Olympische Spelen in Londen. Dat maakte het Internationaal Olympisch Comité (IOC) donderdag bekend. Voor het eerst in de olympische geschiedenis hebben alle 203 deelnemende landen mannen en vrouwen in hun olympische delegatie.

AMSTERDAM - Het Saoedische Olympisch Comité verklaarde gisteren dat judoka Wodjan Ali Seraj Abdulrahim Shahrkhani en de atlete Sarah Attar voor hun land zullen uitkomen in Londen. Eerder al besloten Qatar en Brunei voor het eerst sportvrouwen aan de Olympische Spelen te laten meedoen.

'Dit is goed nieuws, we zijn verheugd dat we deze atletes binnenkort in Londen mogen verwelkomen', zei IOC-baas Jacques Rogge. 'Het IOC en het Saoedisch Olympische Comité hebben nauw overleg gehad. Ik ben blij dat onze dialoog zijn vruchten heeft afgeworpen.'

Saoedi-Arabië stond onder grote druk om vrouwen in het olympische team op te nemen. Binnen het IOC is vooral Rogge een groot pleitbezorger van seksegelijkheid. Vorige maand riep mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch (HRW) op tot uitsluiting van het Saoedische team als het land geen sportvrouwen zou sturen. HRW beklemtoonde dat het olympisch handvest discriminatie op basis van geslacht verbiedt.

In april meldde het hoofd van het Saoedisch Olympisch Comité, minister van Sport, prins Nawaf Bin-Faisal, nog dat deelname van vrouwen tegen de islam was. Ze zouden wel mogen meedoen als onafhankelijke kandidaten, maar niet als vertegenwoordiger van hun land. De Saoedische grootmoefti Abdel-Aziz al-Sheikh, de hoogste geestelijke, steunde de prins. Het Saoedisch Olympisch Comité kent geen trainingsprogramma's voor vrouwelijke sporters.

Na de oproep van HRW tot de boycot van Saoedi-Arabië ontstond enige verwarring. Verscheidene media meldden dat de Palestijns-Saoedische amazone Dalma Rushdi Malhas voor het land zou uitkomen in Londen. De Telegraph Sport berichtte vervolgens dat Malhas niet zou meedoen, omdat zij en haar paard Caramell KS zich niet hadden gekwalificeerd. Afgelopen zondag verklaarde prins Nawaf Bin-Faisal dat zijn land geen vrouwen naar Londen zou afvaardigen, omdat geen enkele vrouw aan de eisen voldeed.

Sarah Attar is geboren en getogen in Escondido, Californië, ze heeft een Saoedische vader en een Amerikaanse moeder. 'Het is een grote eer en ik hoop dat mijn deelname de positie van de vrouw in de sport bevordert', zei de 17-jarige atlete donderdag vanuit San Diego. Over judoka Wodjan Sharhkhani, in de gewichtsklasse tot 78 kilo, is weinig bekend.

Behalve dat nu alle deelnemende landen ook vrouwen in hun delegaties hebben opgenomen, oefenen ze nu ook voor het eerst in 116 jaar moderne Olympische Spelen alle sporten uit. In Londen doen voor het eerst ook vrouwelijke boksers mee.

Twintig jaar geleden stuurden 35 landen alleen mannen naar de Spelen. In 2008 ontbraken vrouwen in vier olympische ploegen.

Qatar stuurt onder anderen zwemster Nada Arkaji naar Londen. Het is een van de concessies die het land moet doen om in aanmerking te komen voor de organisatie van de Olympische Spelen van 2020.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden