Triodos Meerwaarde Aandelenfonds

Ethisch beleggen slecht voor uw portemonnee? Dacht het niet. Het Meerwaarde aandelenfonds van de Triodos Bank doet het beter dan elke Nederlandse concurrent die zich concentreert op beleggingen in Euroland....

Van onze verslaggever

Het Triodos Meerwaarde Aandelenfonds, niet te verwarren met de Triodos Groenfondsen, legt zich toe op bedrijven die maatschappelijk verantwoord ondernemen. Uitgangspunt daarbij zijn de drie P's van People, Planet en Profit. Rendement behalen is dus goed, maar dat mag niet ten koste gaan van personeel of milieu.

Het fonds is op dit moment voor 80 procent belegd. De rest staat op de spaarrekening. Onder de grootste beleggingen vallen onder meer ING en Wolters Kluwer.

Gezien de uitgangspunten is het geen verrassing dat Triodos niet veel belegt in de industrie. Bijna 50 procent van de portefeuille is belegd in de dienstverlenende of de financiële sector.

Volgens fondsenvergelijker Morningstar, dat het Triodos Meerwaarde Aandelenfonds heeft ingedeeld in de categorie aandelen Euroland ondanks het feit dat 50 procent van het vermogen in Amerika is belegd, presteert Triodos verreweg het beste in haar categorie. Het verlies van 4,1 procent over 2001 is ook beter in vergelijking met andere duurzame beleggingsinstellingen zoals het ING Duurzaam Beleggingsfonds, met een negatief rendement van 11,4 procent.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden