Triodos in trek ondanks economische malaise

Gaan de idealen overboord op het moment dat het minder gaat met de economie? Niet wat Triodos Bank betreft. De bank voor duurzaam bankieren maakte donderdag bekend dat het vermogen van haar beleggingsfondsen in de eerste zes maanden van 2004 met 18 procent is toegenomen tot 480 miljoen euro....

Van onze verslaggever

Ook maakte het fonds bekend dat de uitgifte van Triodos' nieuwste beleggingsfonds, het Vastgoedfonds, succesvol is verlopen. Het Vastgoedfonds, dat op 15 april van dit jaar werd uitgebracht, wist in eerste instantie 10 miljoen euro aan kapitaal aan te trekken.

Ook het Triodos Fair Share Fund, dat investeert in banken die kleine leningen verstrekken in ontwikkelingslanden, deed het goed. Nadat het fonds in april als eerste fonds van Nederland het predikaat 'sociaal-ethisch' verwierf, steeg het fondsvermogen met 65 procent. Voor de rest van het jaar verwacht Triodos dat dit vermogen verder groeit van 5 naar 9 miljoen euro.

Op grond van de zogeheten Regeling sociaal-ethische projecten, die in 2001 door de toenmalige staatssecretaris van financiWouter Bos werd voorgesteld, krijgen beleggers in dit fonds een fiscale bonus van 2,5 procent: ze worden vrijgesteld van de vermogensrendementheffing van 1,2 procent, en krijgen ook nog eens een extra belastingkorting ter grootte van 1,3 procent van het vrijgestelde bedrag. De Europese Unie keurde de regeling eerder dit jaar goed. De fraaie resultaten van de beleggingsfondsen van Triodos kunnen echter niet verhullen dat hooguit een procent of twee van het belegde vermogen in Nederland bij de duurzame beleggingsfondsen terecht komt. Voor het rendement zouden beleggers het niet hoeven te laten. In het afgelopen jaar boekte het Triodos Meerwaarde Aandelenfonds een rendement van 4,3 procent, tegen een rendement van 2,5 procent voor het veel populairdere Postbank Aandelenfonds. Ook de veelgebruikte MSCI World Index, die de gemiddelde ontwikkeling van beursfondsen wereldwijd bijhoudt, kon het aandelenfonds van Triodos niet bijhouden.

Wie denkt dat Triodos alleen in ecologische boerderijen of ethische ondernemingen investeert, komt bedrogen uit. Financi dienstverleners ING en Fannie Mae nemen de grootste beleggingen voor hun rekening van het Meerwaarde Aandelenfonds, dat door Delta Lloyd wordt beheerd. Ook verzekeringsconcern Allianz en computerfabrikant Dell komen in de topvijf van het fonds voor. In juni kondigde Triodos evenwel aan zijn beleggingscriteria aan te scherpen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden