Triodos Bank geeft nieuwe aandelen uit voor expansie

De 'duurzame' Triodos Bank geeft aandelen uit. De belangstelling voor duurzaam bankieren groeit nog steeds, zo merkt de bank. Om nieuwe activiteiten te financieren is meer geld nodig....

Het lijkt een vreemde tijd om aandelen uit te geven. De koersen zitten al jaren in het slop, en het gros van de particulieren heeft beleggen teleurgesteld de rug toegekeerd. Maar de duurzame bank Triodos heeft geen twijfels. De bank uit Zeist is afgelopen zaterdag begonnen met de inschrijving op 200 duizend nieuwe aandelen. Het is de zesde keer dat de bank aandelen uitgeeft. In 1980, bij de oprichting van de bank, gebeurde dat voor het eerst. De bank rekent er ook deze keer op dat de emissie zonder problemen zal worden verkocht.

'Het sentiment is inderdaad niet zo goed', geeft directeur Peter Blom van Triodos toe. 'Maar onze aandelen hebben geen hoog risico. Ze zijn niet beursgenoteerd, en de interne markt zorgt voor een stabiel koersverloop.' Triodos mikt met zijn nieuwe emissie dan ook niet op de doorsnee belegger. Het bedrag dat de bank wil ophalen is klein - maar 17 miljoen euro - en het rendement is laag. Over de afgelopen vijf jaar was een aandeel Triodos gemiddeld goed voor een rendement van 3,9 procent.

Mensen die in Triodos beleggen zijn geïnteresseerd in meer zaken dan alleen het financiële gewin. Want met het geld dat de bank ophaalt worden alleen duurzame en sociale projecten en bedrijven gefinancierd. Triodos verleent kredieten aan organisaties als windenergieprojecten, biologische landbouwbedrijven en zorginstellingen. Bovendien is de bank actief in zogeheten micro-kredieten, leningen aan projecten in ontwikkelingslanden die bij gewone banken doorgaans buiten de boot vallen.

Het gaat goed met het duurzaam bankieren in Nederland, en dus met Triodos. Het afgelopen jaar groeide het balanstotaal - een maatstaf voor de omvang van een bank - met bijna 10 procent tot 830 miljoen euro. De winst steeg 11 procent, het aantal rekeninghouders met 13 procent tot 66 duizend. Goede cijfers in tijden van economische neergang. 'De interesse in duurzaam bankieren blijft hoog, ook onder deze omstandigheden', zegt Peter Blom. Dat is opmerkelijk en interessant, want het is eigenlijk de eerste keer dat we zo'n periode meemaken.'

Het succes inspireert de bank om verder te groeien. Triodos is al actief in België en Groot-Brittannië, en wil nog dit jaar een kantoor in Madrid openen. En op termijn kijkt de bank ook naar mogelijkheden in Duitsland en Scandinavië.

'Maar het is niet zo dat wij naar een land kijken, daar een kantoor openen, en dat is dan dat. Dat planmatige werkt niet. We gaan alleen ergens heen als we daar goede partners kunnen vinden.'

De stap naar Spanje komt dan ook niet uit de lucht vallen. De bank financiert vanuit Nederland al een aantal ondernemingen op het gebied van duurzame bouw en ecotoerisme. Ook ONCE, de Spaanse blindenloterij en wielersponsor, behoort tot de klantenkring. 'De generatie na Franco heeft een enorme kwaliteitsslag gemaakt op het gebied van duurzaamheid', stelt Blom. 'Zonne- en windenergie en biologische landbouw leven er enorm.'

Iets dergelijks geldt voor Duitsland. Ook dat land blijft dan ook interessant voor Triodos Bank, ondanks de grote problemen waar het Duitse bankwezen mee kampt. 'Het milieubewustzijn ligt daar veel hoger dan in Nederland', vertelt Blom. 'Maar het bankwezen is er erg afgesloten, het blijft moeilijk om daar wat te doen.'

Ook de dienstverlening wordt uitgebreid. Tot dusverre was het vooral een spaar- en beleggersbank, maar dat moet gaan veranderen.

Binnenkort wil de bank ook meer betaalrekeningen in het assortiment hebben. Voor het eind van het jaar moet het mogelijk zijn om bij Triodos via internet te bankieren. Ook dat wordt uit de opbrengst van de emissie betaald.

Maar het zal even duren voor al die investeringen geld gaan opleveren, erkent Blom.

'De stap naar Spanje vergt nogal wat opstartkosten. Het duurt wel een paar jaar voor je dat hebt terugverdiend.'

Maar de particulieren en grote bedrijven die aandelen van Triodos kopen doen dat in de regel dan ook voor de lange termijn. Dat moet ook wel, want het risico van de aandelen mag laag zijn, de prijs is er dan ook naar. De 65 euro die de nieuwe aandelen kosten, komt neer op dertig maal de winst per aandeel in 2002.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden