Trio trainers moet atletiek uit diep dal helpen

Terwijl Gabriele Szabo Elly van Hulst haar wereldrecord op de 3000 meter ontnam, ontvouwde een nieuw, bevlogen driemanschap in de wandelgangen van de NK de plannen die in 2008 en 2012 tot olympisch succes moeten leiden....

Nimmer was sportland Nederland zo succesrijk geweest als tijdens de bejubelde Spelen van Sydney. In de grootste arena van die Australische stad, het atletiekstadion van Homebush, was het optreden echter deerniswekkend.

Een aardige worp van een kogelstootster, een dapper optreden van een steepleloper, een redelijk dravende marathonloper - bij het podium kwam niemand van de oranje equipe in de buurt.

Nederland in Sydney: goed op dreef bij het zwemmen en kleine sporten als hockey, paardensport, vrouwenwielrennen, roeien en judo. Bij de 'moeder aller sporten' was en is echter sprake van aftakeling.

Neem de recente NK indoor in Gent. Dat een 'grote' sportnatie als Nederland voor indooraccommodatie moet uitwijken naar het buitenland is op zich al bedroevend, het optreden in de Flanders Arena zelf was op veel disciplines ook een regelrechte aanfluiting.

De 3000 meter vrouwen. Twee deelnemers op één onderdeel - zilver of goud verzekerd! In welke serieuze tak van sport komt dat voor? Bij het Nederlandse alpine skiën misschien?

Het bijzondere aan de Nederlandse atletiek is dat er steeds opnieuw nieuwe en bevlogen trainers opstaan. Mannen of vrouwen die, vaak in hun vrije tijd, de spaarzame talenten richting wereldtop proberen te stoten.

Opvallend is dat Nederlandse atleten het als junior vaak goed doen. Vervolgens gaat het echter mis. Nils Schumann wordt olympisch kampioen, Gert-Jan Liefers, die als junior diezelfde Duitse atleet vaak het nakijken gaf, haalt de Spelen van Sydney niet eens. Andere voorbeelden: Laurens Looije, Judith Vis, Chiel Warners. Uitstekend begonnen, de doorstart laat echter op zich wachten.

Nu lopen er weer talenten rond als Rutger Smith en Marjolein de Jong, die prima presteerden op de WJK in Chili. Maar hoe gaat dat straks in de grote mensenwereld?

Een lichte terugval ligt altijd voor de hand, maar stagneert daarna de opmars definitief? We doen het goed bij de jeugd, de toekomst ziet er goed uit - het is een zin die door de KNAU de laatste jaren vaak is uitgesproken.

De KNAU zet de kaarten nu op een ploeg positivo's, die zich in Gent officieus presenteerden. Zes weken is technisch directeur Henk Kort in dienst, de beide hoofdtrainers Peter Verlooy en Honoré Hoedt zijn nog niet eens begonnen.

De blijmoedige geluiden waren echter niet van de lucht: 'Kijk naar de mogelijke mogelijkheden, niet naar de mogelijke moeilijkheden', had Kort al op een fictief wc-tegeltje gekalligrafeerd. En: 'We gaan er samen voor.'

Synergie, kenniscentrum en talentondekking waren de steekwoorden die Hoedt debiteerde. Nadruk moet gelegd worden op die nummers waarin Nederlanders qua lichaamsbouw kunnen presteren: middenlange afstanden, technische disciplines, maar ook de tombola die een kampioenschapsmarathon kan zijn.

De vaderlandse atletiek wordt een 'project' van NOCNSF, vertelde Kort. Misschien is dat nog niet eens zo'n slecht idee, de sportkoepel als bewindvoerder van de kwakkelende atletieksport in Nederland.

Diezelfde NOCNSF gaat de plannen financieel ondersteunen. Modellen uit de schaats- en zwemwereld worden gekopieerd, er komen professionele trainingscentra.

Het is nog de vraag wie gebruik zal maken van die nieuwe centra. Ja, het had Kort ook zorgen gebaard dat de vaderlandse atletiek jaarlijks een verloop kent van 14 duizend leden. Er komen wel nieuwe leden bij, toch vond hij dat verloop zorgwekkend.

Hoedt wil 'bij wijze van spreken' op de schoolpleinen gaan speuren naar nieuw talent. Hij was ooit in Ifrane, in Marokko, waar tientallen jonge en getalenteerde Noord-Afrikaanse dravers trainen. Ze willen allemaal in de voetsporen treden van de grote Saïd Aouita.

Inderdaad, een sport heeft helden nodig, dan volgt de jeugd vanzelf. Maar wie wordt de Nederlandse Aouita?

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden