NieuwsCannabisgebruik

Trimbos-instituut: cannabisgebruikers blowen in coronatijd meer, uit verveling

Ruim twee van de vijf cannabisgebruikers zijn meer gaan blowen sinds het uitbreken van de coronacrisis. Een klein deel is minder gaan gebruiken.

Irene de Zwaan
Drukte bij Warda coffeshop op de v. Woustraat.  Beeld Guus Dubbelman / de Volkskrant
Drukte bij Warda coffeshop op de v. Woustraat.Beeld Guus Dubbelman / de Volkskrant

Dit blijkt uit een inventarisatie van het Trimbos-instituut op basis van een online enquête onder 588 respondenten met een gemiddelde leeftijd van 33 jaar. De cannabisgebruikers zijn niet zozeer meerdere dagen per week gaan blowen, als wel meer joints per dag. Ze staken er gemiddeld 4,3 op in plaats van de gebruikelijke 3,6.

Als belangrijkste reden gaven de respondenten - die eerder deelnamen aan een ander Trimbos-onderzoek over cannabisgebruik - verveling aan (78 procent). Ook stress (40 procent), eenzaamheid (28 procent) en mentale gezondheid (28 procent) werden vaak genoemd.

Slechts een klein deel (7,8 procent) geeft aan te zijn geminderd, 2,4 procent is sinds de coronacrisis helemaal gestopt.

Het Trimbos-instituut benadrukt dat het om voorlopige resultaten gaat: naarmate de intelligente lockdown langer duurt, zou het gebruikersgedrag kunnen veranderen.

Toch is het volgens Margriet van Laar, programmahoofd Drug Monitoring van het Trimbos, zorgelijk dat cannabisgebruikers in deze periode meer zijn gaan blowen om negatieve gevoelens te onderdrukken. ‘Dit soort coping-gedrag vormt een risico. Het kan ertoe leiden dat mensen eerder verslaafd raken. Bovendien is roken slecht voor de longen, wat kwetsbaar maakt voor het coronavirus.’

Het Trimbos-instituut probeert ook op het gebied van andere drugs in kaart te brengen wat de effecten zijn op de gebruikersmarkt. Hoewel het nog te vroeg is om harde conclusies te trekken, suggereren de eerste polls op sociale media dat een groot deel van de recreatieve drugsgebruikers voorlopig een pauze heeft ingelast. Redenen: gebrek aan feestjes en het sterk houden van het immuunsysteem.

Wel zijn er aanwijzingen dat, naast cannabis, het gebruik van de psychedelica - denk aan hallucinerende paddenstoelen en lsd - iets is toegenomen.

Anders dan een sociale drug als xtc zijn deze middelen minder verweven met de uitgaanscultuur. ‘Je kunt gewoon nog met je truffeltjes het bos in gaan’, zegt drugsonderzoeker Ton Nabben, verbonden aan de Hogeschool van Amsterdam. ‘Ook een drug als cocaïne is veel minder settingsgebonden. De sofasnuivers, wat een aanzienlijke groep is, hebben geen enkele belemmering om dit nu niet te doen.’

Nabben doelt op recreatieve gebruikers die zo nu en dan thuis op de bank een lijntje opsnuiven. Er zijn overigens nog geen indicaties dat het cocaïnegebruik door de coronacrisis is toegenomen.

De grote vraag is volgens Nabben wat de coronacrisis op termijn zal doen voor de aanvoer van drugs. En dan met name van cocaïne, dat vanuit Zuid-Amerika per boot of vliegtuig wordt geïmporteerd. Nu het internationale vrachtverkeer stilligt, zal de toevoer vermoedelijk worden gestremd, wat de prijs opdrijft.

Ook de grondstoffen voor xtc komen uit het buitenland: China om precies te zijn, het land dat door het virus maandenlang op slot was. Maar zolang er nauwelijks vraag is in Nederland, zal dit geen belemmering opleveren voor de gebruikersmarkt, verwacht Nabben.

‘De productie van xtc vindt grotendeels in Nederland plaats. Met deze synthetische drugs kun je zeggen: we stoppen tijdelijk en draaien de sluizen weer open als de vraag toeneemt. Bij cocaïne is dat economisch wat lastiger te regelen, omdat het van de cocaplant wordt gemaakt. Die blijft, net als tulpen, gewoon doorgroeien.’

Overigens onderschepte de politie in Rotterdam vorige week nog een enorme partij van 1.500 kilo cocaïne, verstopt in twee containers uit Brazilië. Het schip was voor de coronacrisis al uitgevaren.

Toename dagelijkse blowers
Uit een vorige maand gepubliceerd onderzoek van het Trimbos-instituut blijkt dat Nederland zo’n 220 duizend dagelijkse tot bijna dagelijkse blowers telt - fors meer dan in 2017, toen nog sprake was van 140 duizend gebruikers in die categorie. Een geschatte veertig procent is verslaafd.

Bas stak jarenlang drie joints per dag op: ‘Ik kan het niemand aanraden’
Het aantal dagelijkse blowers is in twee jaar tijd fors toegenomen. Zorgwekkend, vinden experts. ‘Hun brein wordt als het ware gekidnapt door de cannabis.’

Als de keuken aan kant is, wordt een lijntje op tafel gelegd
Nederland is een narcostaat, waarschuwde de politie. De komende tijd onderzoekt de Volkskrant de drugsindustrie, te beginnen met de gebruiker. Verbloemen dat ze drugs gebruiken doen jongeren steeds minder. Bewust leven gaat voor hen prima samen met een pilletje op zijn tijd, jonge ouders zien niet af van een lijntje coke. Voor nare gevolgen als misbruik en criminaliteit is minder aandacht.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden